Teknoloji

Apple’ın hareketlerle kontrol patenti akıllı telefon, tablet ve bilgisayar için tek bir işletim sistemine kapı açabilir

apple-patent-hareket-kontrolu-130115

Apple Xbox Kinect’in arkasındaki şirket olan PrimeSense’i geçtiğimiz kasım ayında satın almıştı. Şimdi de akıllı işlev tanıma teknolojisini hareket kontrolleri için kullanmak amacıyla planlarını hayata geçiriyor.

ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi Apple’a “Üç boyutlu kullanıcı arayüzü oturum kontrolü” başlıklı patentin verilmesini onayladı. Patentin açıklama bölümünde yer alan görsellerden anlaşılacağı üzere, bu patent hareket tabanlı kontrolleri kapsıyor.

Azınlık Raporu filminde olduğu gibi, kullanıcı ellerini havada hareket ettirerek ekrandaki nesneleri kontrol edecek. Bunun klavye ve fare ile kontrolden ne kadar daha iyi kontrol imkanı sunduğunu sorgulayabilirsiniz. Öncelikle bu yöntem Apple’ın minimalist tasarım yaklaşımını korumasını, bir yandan da kullanıcılara ekrana dokunmadan bile kontrol imkanı sağlamasını mümkün kılacaktır.

Öte yandan Apple bu yöntem sayesinde bilgisayarlarda dokunmatik tarzda kontrolleri sunabilecek, üstelik kullanıcılar ekrana ellerini sürmeden, ekranda parmak izi bırakmadan dokunmatik kontrollerin avantajlarından yararlanabilecek.

Son olarak bu sistem sayesinde bir işletim sistemi tablet, telefon ve bilgisayarlarda çalışabilecek. Mac ve iOS çoktan çeşitli işlevleri paylaşmaya başladı. Bu da bir sonraki adım olabilir.

Kullanıcılar cihazın kilidini herhangi bir şeye dokunmadan açmak için odak hareket noktası tanımlayabilecek. Bu özellikle Apple TV veya uzun zamandır beklenen Apple markalı düz ekran televizyonu için ideal bir kullanım şekli olabilir.

Apple PrimeSense’i satın almak için 360 milyon dolara yakın ödeme yapmıştı. Umarız bu teknoloji çok yakında çeşitli Apple ürün veya ürünlerinde karşımıza çıkar.

İLGİLİ HABERLER