Teknoloji

Apple podcast’leri artık web sayfasından da dinlenebiliyor

apple podcast'ler web

Apple bu hafta içinde Podcast’ler uygulamasının web arayüzünü güncelleyerek daha sade, düzenli ve gezinmesi kolay hâle getirdi. Üstelik kullanıcılar artık podcast bölümlerini doğrudan web sitesi üzerinden dinleyebiliyor. Bu da podcast’lerin dinlenebilmesi için iTunes’un açılması gerekliliğini kaldırdığı için büyük bir değişiklik olarak nitelendirilebilir.

Her bir podcast bölümünün kendi sayfası var. Burada bölüm notları ve dinleme imkanı bulunuyor. Web arayüzü hâlâ kullanıcılara iTunes’a geçiş yapmaya imkan veriyor. Okuyucu yorumları ve ilgi grafikleri burada yer alıyor. Bu son yenilik Apple’ın yavaş yavaş iTunes’u sahneden çekeceğine yönelik olarak artan dedikoduları biraz daha alevlendirmiş oldu. Üstelik her bir bölüm, itunes.apple.com yerine podcasts.apple.com alt alan adı altından sunuluyor.

Ne var ki, haberi yayına hazırlarken kontrol ettiğimizde, Türkiye’den bağlanan kullanıcılar için yeni web arayüzü kullanıma sunulmamıştı. Birkaç gün sonunda yeniden kontrol etmeye fayda var gibi görünüyor.

Doğrusu iTunes podcast yayınlarını dinlemek amacıyla çok fazla kullanılmamaya başlanmıştı. Son zamanlarda çıkan bazı ipuçları da Apple’ın iTunes’u Music, TV, Podcast’ler gibi farklı macOS uygulamalarına böleceğini işaret ediyordu. Bu yeni uygulamaların ilk örneklerini geçen yıl macOS Mojave ile birlikte gördüğümüz, iOS tasarımlı Mac uygulamaları şeklinde olması bekleniyor. Aynı zamanda Kitaplar uygulaması da diğer yeni uygulamaların yanında güncellenmiş olarak gelecek.

Zaten iOS’te iTunes uygulamalası podcast’ler için kullanılmıyordu. Apple bunun için Podcast’ler adlı ayrı bir uygulama sunmuştu. Şimdi aynı hamlenin Mac’te de tekrarlanması mantıklı olur. Apple, her ne kadar iTunes gibi güçlü bir markayı tamamen kaldırmasa da, onu sadece müzik ve film satışı yaptığı dar kapsamlı bir mağaza hâline getirebilir.

İLGİLİ HABERLER