Eğlence

Apple Podcast’ler için ücretli abonelikler yurt dışında açıldı

apple podcast abonelikleri

Apple Podcast’ler, özelliğin ilk kez kullanıma sunulacağı duyurulan tarihten yaklaşık bir ay sonra, 170’den fazla ülkede uygulama içi abonelikleri sunmaya başladı. Yaptığımız ilk incelemeler bu ülkelerin arasında henüz Türkiye’nin bulunmadığını gösteriyor.

Bu özelliğin faaliyete geçmesiyle birlikte dinleyiciler, reklamsız içeriğe ve bazı durumlarda bölümlere erken erişim gibi diğer avantajlara erişim amacıyla programları ve kanalları desteklemek için ödeme yapabiliyor. Ayrıca, temelde bir podcast ağını desteklemek ve bu ücretli avantajlardan yayınladığı tüm programlarda yararlanmak için bir kanala erişim amaçlı ödeme de yapabilirler.

Apple Podcast’ler içinde başlayan ücretli aboneliklere yurt dışında popüler olan birkaç büyük program ve kanal katılıyor. Kendi uygulama içi içeriği için abonelik satarak adını duyuran Luminary, şimdi de Apple üzerinden abonelik satıyor. Ayrıca NPR da Wondery gibi reklamsız abonelikler satıyor.

İnsanlar erişim için ödeme yaptıktan sonra, akışları içinde her şeyi duyabileceklerini belirten bir “Abone Sürümü” etiketi görecekler. Kayıt işleminin sorunsuz biçimde gerçekleştiği, dinleyicilerin abone olmak için bir düğmeye dokunmalarının yeterli olduğu belirtiliyor. Her şey Apple’ın yerleşik ödeme işlemiyle çalışıyor.

Apple’ın en büyük rakibi Spotify da abonelik tabanlı podcast’leri sunmaya başlamıştı. Ne var ki, şirket bunun için uygulama içinde abonelik düğmesi sunmuyor. Bunun yerine podcast yayıncılarının dinleyicilerin ödeme yapabileceği harici bir Anchor web sayfasına bağlanması gerektiriyor. Tabii ki, Patreon gibi diğer platformlar da ücretli podcast içeriğine odaklandı. Ancak Apple’ın “Abone Ol” düğmesini Apple Podcast’ler uygulamasına getirmesi, dinleyicilerin dinlemek ve abone olmak için fazla zahmet çekmeyeceğini gösteriyor. Bu da Apple’ın podcast abonelikleri girişimi için itici güç vazifesini görebilir. Bunun sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER