Eğlence

Apple popüler podcast uygulamasını Çin’de App Store’dan çıkardı

Pocket Casts podcast uygulaması artık ücretsiz, daha fazla servisi ücretli

Apple popüler podcast uygulaması Pocket Casts’i Çin’de App Store’dan çıkardı. Çin Siber İşler Komisyonu, Pocket Casts’in ülkede yasadışı olan içeriklere erişim sağlayabileceğine hükmetmiş ve Apple’dan uygulamanın App Store’dan kaldırılmasını istemişti. Bu talebi yerine getiren Cupertino merkezli şirket, Çin’de ikinci kez popüler bir podcast uygulamasını App Store’dan çıkarmış oldu.

Pocket Casts tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Podcast’in devlet sansüründen bağımsız, açık bir iletişim kanalı olmaya devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle podcast içeriklerini devlet talepleri doğrultusunda sansürlemeyeceğiz. Bunun iOS uygulamamızın Çin’den indirilmesini engelleyeceğini anlıyoruz. Ancak podcast yayıncılığını özel kılan değerleri korumak isteyen bir şirketin bu adımı atması gerektiğini hissediyoruz.”

Pocket Casts tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, Apple’ın hangi içeriğin Çin yasalarını ihlâl ettiği konusunda Pocket Casts’e bilgi vermediği ve geliştiriciye doğrudan Çin Siber İşler Komisyonu ile iletişim kurmalarını önerdiği belirtildi.

Uygulama, Apple’ın geliştiriciye ulaşmasından iki gün sonra App Store’dan kaldırıldı. Çin’in en büyük yedinci pazarı olduğunu belirten Pocket Casts, pazarın büyümeye devam ettiğinin altını çizdi.

Apple kısa süre önce bir başka podcast uygulaması olan Castro’yu da Çin’de App Store’dan kaldırmıştı. Castro’nun geliştiricileri Çin’deki kullanıcılarının toplamda payının yüzde 10 olduğunu, ancak bunların çok küçük bir kısmının ücretli kullanıcı olduğunu belirtti. Apple, Castro’nun App Store’dan kaldırılma sebebi konusunda da net bir bilgi vermedi.

İLGİLİ HABERLER