Eğlence

Apple podcast pazarındaki liderliğini kaybedebilir

Apple podcast pazarındaki liderliğini kaybedebilir

Apple podcast servisi pazarında uzun süredir zirvede yer alıyor. Ancak rakip platformların sayısının artmasının ve bunların oldukça agresif adımlar atmasının Cupertino merkezli şirketin liderliğini tehlikeye attığı düşünülüyor. Bu ihtimali dile getiren isimlerden birisi de MacWorld yazarı Jason Snell oldu. Snell, Apple’ın gizlilik odaklı yaklaşımı nedeniyle somut verilere ulaşamayan podcast reklamcılarının bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

Snell yazısında şu ifadeleri kullandı: “Web platformları üzerinde reklam veren şirketlerin satış temsilcileri, hedef kitleye ilişkin kapsamlı veriler görmeye alışmış durumda. Ancak Apple’ın podcast platformunda bu verilere ulaşmak mümkün olmuyor. Reklam verenler sadece podcast’in indirme sayılarını görebiliyor. Bu da kapsamlı bir hedefleme yapılmasına yetmiyor. Daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. NPR kısa süre önce RAD adını verdiği bir standart geliştirmiş ve dinleyicilerin podcast’i hangi amaçla dinledikleri konusunda yayıncıyla bilgi paylaşılmasını mümkün kılmıştı. Apple’ın kullanıcı bilgilerini anonim tutma isteği, bu tarz çözümlerin uygulanmasını engelliyor.”

İnternete reklam veren bir marka; reklamının kaç kişi tarafından görüldüğünü, kaç kişi tarafından tıklandığını ve kaç kişinin bu reklam üzerinden sitesine geldiğini görebiliyor. Podcast’lere verilen reklamlarda ise bunların hiçbirine ulaşmak mümkün olmuyor. Podcast’in dinleyici sayısı konusunda bile reklam verenlere bilgi aktarılmıyor.

Ancak Apple podcast pazarına pek önem vermiyor gibi görünüyor. Jason Snell de yazısında bu konuya dikkat çekiyor. Podcast pazarının Apple için çok büyük bir öneme sahip olmadığını belirten Snell, bu nedenle şirketin mevcut yaklaşımını kısa süre içinde değiştirmesini beklemiyor.

İLGİLİ HABERLER