Eğlence

Apple’ın plak şirketleriyle yaptığı anlaşmalar Avrupa Birliği tarafından inceleniyor

avrupa birligi spotify apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify-iphone-6-200315

The Financial Times’ın haberine göre, Apple’ın plak şirketleriyle yaptığı anlaşmalar Avrupa Birliği’nin organları tarafından inceleniyor. Bazı müzik şirketlerinin Apple ile yaptıkları anlaşmalara dair çeşitli sorularla karşı karşıya kaldığı belirtilirken, AB soruşturmasının temelinde Apple’ın Beats Music üzerine kuracağı yeni çevrim içi müzik servisinin yattığı düşünülüyor.

The Financial Times, bu tarz incelemelerin genellikle Avrupa Komisyonu’na sunulan resmi başvuruların ardından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Yine de, bu incelemenin AB tarafından yürütülen resmi bir tekel soruşturması olmadığını belirtmekte fayda var.

Avrupalı yetkililer, Apple’ın gücünü plak şirketlerini ücretsiz çevrim içi müzik dinlemeyi sonlandırmak için kullanmasından endişe ediyor. Spotify gibi servisler reklam destekli ücretsiz çevrim içi müziği, sistemi kitlelere tanıtmak için kullanılıyor. Spotify ücretsiz abonelik planından ücretli plana geçiş için bir rampa olarak faydalanıldığının altını çiziyor. Yine de, bu durum plak şirketleri ve sanatçıların ücretsiz çevrim içi müzik paketlerinden şikayetçi olmasını engellemiyor. Jay-Z’nin satın aldığı çevrim içi müzik servisi Tidal’ın sanatçılardan gördüğü destek, müzik piyasasının konuya bakış açısını ortaya koyuyor.

Şu an için Apple’ın ABD’de e-kitap konusunda yaşadığı cinsten bir süreci tekrar yaşamaktan çok uzak olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple, ABD’de e-kitap konusunda Amazon ile yaşadığı rekabette avantaj sağlamak için e-kitap fiyatlarında usülsüz ayarlama yapmakla suçlanmış ve dava sonunda 450 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

İLGİLİ HABERLER