Teknoloji

Apple perakende mağaza tasarımının ticari haklarını aldı

ABD Marka ve Patent Ofisi Apple’ın perakende mağazalarında kullandığı tasarım ve planın ticari haklarını almak için yaptığı başvuruyu kabul etti. Son yıllarda ABD’li şirketlerin taklit etmeye çalıştığı tasarımın ticari haklarını almak Apple uzun süredir mücadele veriyordu. ABD Marka ve Patent Ofisi Apple’ın daha önce yaptığı iki başvuruyu reddetmiş ve ikinci seferde Apple’ın tasarımının ”doğuştan farklı” olmadığını belirtmişti. Bu cevap üzerine Apple tüketici anketleri ve mağaza fotoğraflarıyla güçlendirdiği 122 sayfalık yeni bir dosyayı kuruma sunmuştu.

Burada patentler ve ticari haklar arasındaki farkı belirtmek gerekiyor. Ticari takdim şeklinde gerçekleştirilen ihlaller daha çok ”kafa karışıklığı yaratma ihtimali” çerçevesinde değerlendiriliyor. Eğer bir şirket akıllara Apple mağazasını getirecek şekilde bir mağaza tasarlarsa bundan böyle ticari takdim şekli ihlali suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir.

Apple’ın ticari haklarını aldığı tasarm cam panelli bir ön cepheyi, gömülü aydınlatma araçlarını ve sıralı dikdörtgen masaları kapsıyor. Apple aralarında cam merdivenlerin de bulunduğu bazı mağaza tasarım unsurlarının patentini daha önceden almıştı. Aralarında Microsoft’un da bulunduğu Apple’ın bazı rakipleri şirketin tasarım unsurlarını izinsiz kullanmakla suçlanmıştı.

İlgili >> Reuters

İLGİLİ HABERLER