Teknoloji

Apple PC sektörünün operasyon kârının yarısını cebine indiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tablet ve akıllı telefonlara gösterilen yoğun ilgi pek çok kişi tarafından ”PC sonrası dönem” olarak adlandırılan dönemin başlamasına sağlamıştı. Adından da anlaşılacağı üzere bu yeni dönem PC endüstrisi için pek hayırlı olmadı. Sürekli bir düşüş eğilimi içine giren pazar, 2013’ün ilk çeyreğini son 20 yılın en büyük düşüşüyle kapatmıştı. Gerileme dönemindeki PC sektöründe operasyon kârından aslan payınıysa Apple alıyor.

imac-2012-4

Sektörün tüm operasyon kârının yüzde 45’ini Apple alırken, ikinci sıradaki Dell’in bu pastadan aldığı pay yüzde 13’te kaldı. PC sevkiyatlarında ilk iki sırada yer alan şirketlerden HP’nin operasyon kârdaki payı yüzde 7, Lenovo’nun ise yüzde 6 oldu. Asus’un yüzde 6, Acer’ın ise yüzde 1 oranında pay aldığı bu dağılımda diğer üreticilerin toplam payı yüzde 21’i buldu. Çalışmayı gerçekleştiren endüstri analiz şirketi Asymco, sonuçlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Şirket PC pazarında düşük marjlarla oluşan hacmin kaybolduğuna dikkat çekti. Apple’ın da belli bir noktaya kadar benzer bir dertten muzdarip olduğunu belirten Asymco, şirketin cihaz, içerik ticareti ve servislerle büyümeye odaklandığı için bu durumdan daha az etkilendiğini ifade etti.

Windows 8’in istenilen ivmeyi yakalayamamasının Apple dışında kalan üreticiler adına işleri bozduğunu söylemek mümkün. Apple kendi yazılımını kullanarak bu durumdan biraz sıyrılmayı başarıyor ancak diğer şirketler adına Windows 8’in göstereceği performans büyük önem taşıyor.

İlgili >> Cult of Mac

İLGİLİ HABERLER