Teknoloji

Apple Pay şimdiden bir mağazanın işlerini değiştirdi

 

apple-pay-101114

Apple’ın eylül ayında tanıttığı ve ekim ayı içinde ABD’de faaliyete geçirdiği mobil ödeme sistemi Apple Pay, kısa sürede önemli bir ilerleme kaydetmeyi başarmış durumda. Apple Pay’in başarısını somut biçimde gösteren veriler ise mobil ödeme üzerine çalışan Button isimli şirketin kurucularından biri olan ve bir dönem Google Cüzdan projesinde yöneticilik yapan Mike Dudas’tan geliyor. Mevzuat gereği yayınlanan belgelerdeki ve Whole Foods CIO’su Jason Buechel tarafından sağlanan verilerden faydalanan Dudas, üç hafta önce faaliyete geçen Apple Pay’in o günden bu yana market zinciri Whole Foods’ta gerçekleştirilen ödeme işlemlerinin yüzde 1’lik kısmında kullanıldığını belirtti.

Yüzde 1 kulağa oldukça küçük bir oran gibi gelse de, Apple Pay’in henüz ilk ayını doldurmamış olması ve mobil ödemelerin büyük perakende zincirlerinin satışlarında daha önce bu kadar belirgin bir etkide bulunmaması bu oranı oldukça önemli kılıyor. Yüzde 1’lik oran toplamda yaklaşık 150 bin işlem anlamına geliyor. Yapılan ortalama ödeme miktarı 40 dolar olarak alındığı zaman Apple Pay ile gerçekleştirilen ödeme işlemlerinin değeri 6 milyon dolara ulaşıyor. Dudas Whole Foods’ta yapılan alışverişlerde ortalama 40 dolar ödendiğini vurgulamayı ihmal etmiyor.

The Financial Times’ta yer alan habere göre, Cupertino merkezli şirket yapılan Apple Pay ile yapılan her 100 dolarlık alışverişten 0.15 dolar kazanıyor. Bu da Apple’ın geride kalan yaklaşık üç haftalık dönemde sadece Whole Foods’tan 9 bin dolar civarı bir gelir elde ettiğini ortaya koyuyor. Apple Pay’i destekleyen perakende zincirlerinin sayısı ve sistemde 1 milyonu aşkın kredi kartının aktive edildiği göz önüne alındığı zaman şirketin kendisi için önemli bir gelir kalemi daha oluşturduğu anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER