Teknoloji

Rusya’da Apple Pay ve Google Pay işlemlerine kısıtlama

apple pay

Rusya’daki bazı bankaların müşterileri, ülkeye yeni uygulanan mali yaptırımlar nedeniyle artık banka kartlarını Google Pay ve Apple Pay ile kullanamıyor. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan bir basın açıklamasına göre, etkilenen finans kuruluşları arasında VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank ve Otkritie FC Bank yer alıyor.

Müşteriler Rusya’da bu kurumlara ait banka kartlarını kullanmaya devam edebilirken, artık yurtdışında veya Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelere ait mağaza ve hizmetlere online ödeme yaparken çalışamayacaklar. Buna Apple Pay ve Google Pay üzerinden yapılan kart ödemeleri de dahil, ancak Merkez Bankası, destekledikleri sürece banka kartlarıyla temassız ödemelerin hâlâ kullanılabilir durumda olacağını söylüyor.

Google Pay ve Apple Pay, Rusya’da diğer ülkelerdeki kadar popüler değil. 2020’de kaydedilen istatistiklere göre, Rusya’nın en popüler mobil ödeme hizmeti, Rusya’ya ait Sberbank Online olurken, onu diğer iki Rus ödeme hizmeti sağlayıcısı olan YooMoney (eski adıyla Yandex Money) ve QIWI izledi. O zamanlar, Rusların yüzde 29’unun Google Pay’i, yüzde 20’sinin Apple Pay’i kullandığı bildirilmişti.

Birkaç ülke, Ukrayna’ya işgal girişiminin ardından Rusya’ya mali yaptırımlar uygulamaya başladı. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen‘e göre, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan yaptırımlar Rusya’nın bankacılık ağının yüzde 70’ini hedef alıyor. ABD, Rusya’nın en büyük finans kuruluşlarından ikisi olan Sberbank ve VTB Bank’a yaptırım uygularken, İngiltere beş Rus bankasının varlıklarını dondurdu.

Cumartesi günü bunun da ilerisine giden adımlar atıldı ve Rusya’nın SWIFT’ten (Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) çıkarılmasına karar verildi. Bu finansal sistem dünya genelinde bankacılık işlemlerini iletmek için kullanılıyor. Bu arada ABD, AB ve Birleşik Krallık, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırımlar uygulamaya geçiyor.

İLGİLİ HABERLER