Teknoloji

Apple Pay 2015’in ilk yarısında Birleşik Krallık’ta faaliyete geçecek

apple-pay-101114

Apple’ın mobil ödeme servisi Apple Pay’in ABD sonrasındaki ilk adreslerinden birisi Birleşik Krallık olacak gibi gözüküyor. Ancak The Telegraph gazetesinin haberi, ülkedeki bankaların Apple Pay’e şüpheyle yaklaştığını ortaya koyuyor. Ülkedeki büyük bankalardan birinin özellikle Apple’ın banka müşterileri hakkında erişeceği bilgi miktarı nedeniyle sisteme dair çekincelerinin olduğu ifade edilirken, başka bankaların da aynı düşünceyi paylaşıyor olabileceği belirtildi.

Apple, mobil ödeme sistemi Apple Pay ile kullanıcı verilerini toplayacağına dair iddialara karşı oldukça sert bir tutum izliyor. Apple Başkan Yardımcısı Eddy Cue, Apple Pay’in duyurusu yapılırken bu işe veri toplamak için girmediklerini açık biçimde ifade etmişti. Cue, Apple Pay ile yapılacak fiziksel alışverişlere ilişkin verilerin Apple tarafından izlenmeyeceğini belirtmiş ve işlemin banka, mağaza ve müşteri arasında kalacağının altını çizmişti.

Birleşik Krallık bankalarının Apple Pay’e ilişkin diğer endişelerinin ne olduğu bilinmese de, The Telegraph bazı banka yöneticilerinin Apple Pay’i “Apple’ın bankacılık sektörünü işgal aracı” olarak gördüğüne dikkat çekiyor. Danışmanlık şirketi McKinsey tarafından yayınlanan bir rapor da benzer korkuları işaret ediyor. Raporda ödemelerin müşteriler ve bankalar arasındaki ilişkinin büyük bir kısmını oluşturduğu ve müşterilerle iletişim için bir “süper platform” işlevi gördüğü belirtildi. McKinsey’nin raporunda dijital bankacılık konusunda standartları irili ufaklı teknoloji şirketlerinin belirlediğine dikkat çekilirken, bugüne kadar tamamen bankaların tekelinde bulunan ödeme alanına Google, Apple ve PayPal gibi oyuncuların dahil olmasının bu durumu değiştirmeye aday olduğu ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER