Teknoloji

Apple patenti beklenen VR ve AR başlığı ile ilgili yeni ipuçları veriyor

apple m4 mac

Apple’ın artırılmış ve sanal gerçeklik cihazları üzerinde sıkı bir şekilde çalıştığı sır değil. Ocak ayında Bloomberg, Apple’ın 2022’de mağazalarda satışa sunulabilecek, ultra yüksek kaliteli, pahalı bir kulaklık üzerinde çalıştığını iddia eden bir haber yayınlamıştı. Şimdi de, The Information, cihazın gerçekte neye benzeyebileceğine ilişkin olarak bir haber yayınladı. Haberi de “geçen yılki bir geç aşama prototipinin dahili Apple görüntülerine” dayandırdı. Bu sayede beklenen başlığın neye benzeyebileceğine dair bir fikir ediniyoruz.

The Information’ın haberi, şirketin cihazın ağırlığını hafifletmek için kullandığı söylenen örgü kumaş malzemesi ve yüksek fiyat etiketi de dahil olmak üzere Bloomberg’in çeşitli ayrıntılarını doğruluyor. Yeni haber fiyatın, 299 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Oculus Quest 2 gibi diğer bağımsız VR başlıklarının çoğundan önemli ölçüde daha yüksek olacağını gösteriyor. Sitenin iddiası fiyatın yaklaşık 3 bin dolar seviyesinde olacağı yönünde.

İddia edilen tasarım, Apple Watch’takine benzer tarzda değiştirilebilir kafa bantları ve HomePod benzeri bir örgü kumaş da dahil olmak üzere, çeşitli diğer Apple cihazlarından izler taşıyor gibi görünüyor.

Cihazda el hareketlerini izlemek amacıyla yerleştirilmiş bir düzineden fazla kamera ve AR efektlerine benzer şekilde haritalama işlemleri için eklenen, iPhone 12 Pro ve iPad Pro’da da gördüğümüz LIDAR sensörleri bulunuyor. Böylelikle hem VR hem de karma gerçeklik uygulamaları sunabilecek. Ayrıca, bugün piyasada bulunan ve bireysel tüketicilere hitap eden mevcut VR başlıkların çok ötesinde bir çözünürlük sunabilen göz izleme teknolojisine sahip çift 8K ekrana sahip olduğu da söyleniyor.

İlginçtir ki haber, Apple’ın güce aç 8K ekranları her zaman tam çözünürlükte çalıştırmayacağını iddia ediyor. Bunun yerine cihaz, kullanıcıların nereye baktığını belirlemek için göz izleme teknolojisini kullanacak ve ardından performansı artırmak için çevresel alanları daha düşük çözünürlükte işleyecek. Bu teknik VR dünyasında “foveated rendering” olarak biliniyor. Bloomberg tarafından daha önce bildirildiği üzere çiplerin, Apple’ın mevcut M1 çipinden potansiyel olarak daha güçlü olabilecek, içeride geliştirilmiş bir Apple Silicon donanımı olması bekleniyor.

Apple’ın, el izleme ve göz izleme, başlığın yan tarafına monte edilmiş bir kadran ve yüksük benzeri bir aksesuar dahil olmak üzere çeşitli kontrol yöntemlerini denediği bildiriliyor. Ancak henüz hiçbir şeyin sonuçlandırılmadığı söyleniyor.

Çoğunlukla daha sınırlı AR işlevlerine sahip bir VR cihazı olarak tanımlanan Apple başlığı, her halükarda Apple’ın nihai hedefine doğru önemli bir adım olmayı amaçlıyor. Şirket, standart gözlüklerden ayırt edilemeyen hafif bir AR cihazı çıkarmayı hedefliyor. Ne var ki, bu beklenen cihazın çıkmasına hâlâ birkaç yılın bulunduğu söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER