Teknoloji

Apple patent ihlâli için üniversiteye 506 milyon dolar tazminat ödeyecek

apple

apple patentApple patent davalarına yabancı bir şirket değil. Söz konusu davalar, Cupertino merkezli şirketin başını sıklıkla ağrıtıyor. Bu listeye 2015 yılında eklenen bir dava da sonunda karara bağlandı.

Mahkeme, Apple’ın Wisconsin Üniversitesi’ne bağlı Wisconsin Alumni Research Foundation’a (WARF) patent ihlâli nedeniyle 506 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, WARF’ın 1998’de aldığı işlemcilerle ilgili bir patentin bazı iPhone’larda izinsiz olarak kullanılması nedeniyle böyle bir hükme vardı.

Davada jüri, Apple’ın ödeyeceği tazminat bedelini 234 milyon dolar olarak belirtmişti. Ancak davaya bakan bölge hakimi William Conley, Apple’ın patentin sona erdiği 2016’nın aralık ayına kadar ihlâli sürdürdüğünü belirtti ve bedelin üzerine 272 milyon dolar daha ekledi.

Tazminat bedeli oldukça büyük. Ancak bu rakamın Apple’ın bütçesinde küçük de olsa bir delik açması pek olası görünmüyor. Yine de, Cupertino merkezli şirketin karara itiraz edeceği söyleniyor.

Apple patent ihlâli nedeniyle WARF’ın hedefi olan ilk şirket değil

WARF’ın teknoloji şirketinde başına bela olduğu ilk şirket Apple değil. Kurum, 2008’de de aynı patentin ihlâli nedeniyle Intel’i dava etmişti. WARF, bundan bir yıl sonra ise A9 işlemcilerde patent ihlâli yapıldığı iddiasıyla Apple’a dava açmıştı.

İLGİLİ HABERLER