Teknoloji

Apple parmak iziyle panik moduna geçiş patenti için başvuruda bulundu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-panik-modu-parmak-izi-061115

Apple’ın güçlü şifrelemesi ve çalınan iPhone’ları hızla kilitlemesi sayesinde iPhone hırsızlığına eskisi kadar sık rastlanmıyor. Ancak bu durum, iPhone sahiplerinin tamamen tehlikeden uzak olduğu anlamına gelmiyor. Kullanıcılarının tehlike altında olma ihtimalini göz önünde bulunduran Apple, parmak izi taramasıyla akıllı telefonu panik moduna geçirecek bir teknolojinin patentini almak için başvuruda bulundu.

“Mobil cihazlar için panik modunun parmak iziyle aktivasyonu” adını taşıyan patent, kullanıcıların iPhone’ları aracılığıyla gizli ama hızlı bir yardım çağrısı gönderme imkanını sağlıyor. Apple halihazırda kullanıcılarının cihazın kilidini açabilmesi için farklı parmak izlerini kaydetmelerine izin veriyor. Patent başvurusu yapılan teknolojide ise kullanıcılar “gizli” bir parmak izini kayıt altına alıyor. Bu parmak izi acil durumlarda telefonun tamamen kilitlenebilmesi, acil durum mesajı gönderilebilmesi, ortam sesinin kaydedilmesi veya fotoğraf çekilmesi gibi görevleri yerine getiriyor.

Apple’ın patent başvuru dosyasına göre, panik modunun kaçırılma, rehin alınma, eve hırsız girmesi gibi gerçekten kötü durumlarda kullanılması planlanıyor. Akla gelebilecek çoğu felaket senaryosunu kapsayan panik modu, akıllara bazı üçüncü taraf yazılımların sağladığı hırsızlık engelleme önlemlerini getiriyor. Parmak izi okuyucusunun işin içine dahil edilmesiyse Apple’ın teknolojisinin farklılaştığı noktayı temsil ediyor.

Apple’ın patent başvurusu biraz göz ardı edilmiş başka bir fikri daha ortaya çıkarıyor. Panik modunda kullanılan teknoloji, şirketin günün birinde parmak izleri üzerinden belli uygulama ya da fonksiyonlara erişim imkanı verebileceğini ortaya koyuyor. Patenti için başvurulan panik modu özelliğinin ne zaman iPhone’larda görülebileceği ise şu an için bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER