Teknoloji

Apple OS X 10.11 El Capitan GM sürümünü yayınladı

os-x-el-capitan-110915

Apple’ın çarşamba akşamı düzenlediği Hey Siri etkinliğinde OS X ile ilgili pek bir şey söylenmedi, ancak Apple bu platformu yakından ilgilendiren adımları etkinliğin hemen sonrasında attı. OS X 10.11 El Capitan’ın Golden Master veya GM olarak adlandırılan versiyonu geliştiriciler ve Apple’ın Beta yazılım programının katılımcıları için yayınlandı.

Apple’ın OS X El Capitan için GM sürümünü yayınlanmış olması, El Capitan’ın yayınlanacağı söylenen 30 Eylül tarihini destekler nitelikte. Bu sürümle ilgili çok fazla şey bilinmiyor, ancak GM olduğu için El Capitan’ın yakında yayınlanacak final sürümüne en yakın hâlde bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Geliştiriciler ve test kullanıcıları bu yeni sürümü inceleyerek, buldukları hataları Apple’a bildirecekler, böylelikle OS X El Capitan’ın final sürümü son kullanıcılara hataların en aza indirgendiği şekliyle ulaşacak.

El Capitan, OS X Yosemite tarafından kurulan temeli biraz daha sağlamlaştırmaya odaklanan iyileştirmeler ve yenilikler içeriyor. Performansta iyileştirmeler hem görünürün altında kalan kısmı kapsıyor, hem de Spotlight aramaları gibi işletim sisteminin çeşitli noktalarında karşımıza çıkıyor. Bu arada Apple, geçen yıl iOS için sunduğu Metal API programlama arayüzüne geçiyor, bu da hem grafik performansında hem de genel performansta artış sağlayacak.

Tabii ki, görünürde olan çeşitli yenilikler de bulunacak. Spotlight şimdi günlük dile daha yakın arama sorgularını da anlayıp karşılık veriyor. Mission Control daha az yoğun ve sade hâle getirilirken, bölünmüş ekranlı çoklu görev desteği de OS X El Capitan ile birlikte geliyor. Bu çoklu görev desteğinin benzeri iOS 9 ile birlikte iPad Air 2 ve iPad Pro gibi cihazlara da gelecek.

Apple OS X El Capitan sürümünü ne zaman yayınlayacağını henüz açıklamadı. Ancak tahminler bunun 30 Eylül tarihinde gerçekleşeceği yönünde. Güncelleme işlemi önceden olduğu gibi yine ücretsiz olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER