Teknoloji

OS X 10.10 Yosemite duyuruldu

Apple’ın geleneksel geliştiriciler konferansı açılış toplantısıyla başladı. Toplantıda ilk gösterilen Apple’ın gelecek nesil masaüstü işletim sistemi oldu. OS X 10.10 Yosemite geçen OS X 10.9 Mavericks ile başlayan akımı devam ettiriyor ve Kaliforniya’daki bir mekan ile isimlendiriliyor. OS X 10.10 Yosemite ile birlikte daha temiz, sade bir tasarım ve iOS’ten ilham alınan daha fazla özellik sunulacak.

os-x-yosemite-020614

iOS 7’nin sade tasarımı, yarı saydam panelleri, gradyan ve dokulardan yoksunluğu gibi unsurları OS X 10.10’da da bulunuyor. Bu da masaüstü işletim sisteminin daha modern bir görünüm kazanmasını sağlıyor. Uygulama ikonları yeni ve daha sade tasarımlara sahipken Dock ve uygulama pencerelerinin köşeleri de biraz daha keskinleştirilmiş. Uygulama pencereleri de renk sıcaklıklarını kullanıcının seçtiği arkaplana göre ayarlayabiliyor. Ayrıca kullanıcı tarafından seçilebilen “karanlık mod” da bulunuyor. Bu mod açıldığında kullanıcı arayüzü karartılıyor, böylelikle kullanıcının işine daha rahat odaklanması sağlanıyor.

Bildirim Merkezi’ne eklenen “Bugün” bölümü içinde takvim, hatırlatıcı, hava durumu gibi günlük içerikler gösteriliyor. Apple bu bölümün üçüncü taraf uygulama bileşenleriyle daha da zenginleştirilebileceğini söylüyor. Spotlight adlı evrensel arama aracı da yeniden tasarlandı ve web arama sonuçlarını gösterme gibi yeni işlevler kazandı.

Apple’ın yeni servisi iCloud Drive da en büyük değişikliklerden bir tanesi. Kullanıcının iCloud hesabında depolanan tüm dosyalara Finder üzerinden erişmek mümkün olacak. Kullanıcılar bulutta depolanan dosyalarında gezinebilecek, onları klasörlerle düzenleyebilecek ve etiketleyebilecek. Apple iCloud Drive dosyalarının Mac bilgisayarları ve hatta Windows PC’leri arasında eşzamanlanabileceğinin altını çiziyor.

MailDrop da Apple’ın Mail uygulamasındaki yeni bir özellik ve büyük boyutlu dosyaları iCloud hesapları aracılığıyla e-posta iletilerine eklemeye izin veriyor. Böylelikle dosyalar boyut kısıtlamasına takılmadan e-posta aracılığıyla gönderilebiliyor.

Apple’ın Safari internet tarayıcısı kapsamlı bir arayüz değişikliğinden geçiyor. Daha sade tasarım, daha az tonlama ve daha iyi arama entegrasyonu kazanıyor. Safari’nin entegre edilmiş paylaşım menüsü içinde mesajlaştığınız son kişiler veya RSS beslemeleri yer alıyor. Ayrıca yeni bir sekme görünümü de açık olan tüm sekmeleri küçük resimler hâlinde gösteriyor. Apple artık Safari’nin JavaScript kodunu diğer tüm internet tarayıcılarından daha hızlı şekilde çalıştırdığının da altını çiziyor.

OS X’te yer alan Continuity özelliği de iOS cihazlarıyla etkileşim alanında yeni özellikler kazandırıyor. OS X ve iOS arasında AirDrop en sonunda desteklenmeye başlıyor, böylelikle kullanıcılar fotoğraf veya diğer dosyalarını mobil cihazlarıyla masaüstü bilgisayarları arasında kabloya ihtiyaç duymadan taşıyabilecek. Kullanıcılar Pages’ta üzerinde çalıştıkları bir dosyayı iPad ve iPhone’a kesintisiz şekilde gönderip oradan çalışmaya devam edebilecekler. OS X 10.10 konum algılama özelliğini kullanarak iPhone’da yazılan bir mesaja Mac’te devam edilebilmesini de sağlıyor. Ayrıca bir Mac üzerinden kişisel erişim noktasını, iPhone’da herhangi bir şeye dokunmadan başlatmak da imkan dahilinde olacak.

Apple’ın iMessage servisi birkaç yıldır iOS ve OS X cihazları arasında iletişimi sağlıyor. Şirket bu servise geleneksel yazılı mesajlaşma servisini de ekliyor. Telefon görüşmeleri de bir iPhone’dan Mac’e aktarılabilecek, Mac büyük bir hoparlör gibi kullanılabilecek. Konuşmaların Mac’ten başlatılması ve konuşmanın buradan gerçekleştirilmesi mümkün olacak.

Sonuç olarak OS X 10.10 Yosemite, işletim sisteminin tamamen değiştirilmesinden çok görsel yenilemeye ağırlık veren bir güncelleme özelliğini taşıyor. OS X yine alıştığımız şekilde çalışmaya devam edecek, ancak bir iOS cihazıyla birlikte çalışması noktasında imkanlar çok daha fazla olacak.

Apple says that developers will be able to access the new OS X 10.10 Yosemite starting today, and a public beta will be available this summer. The final public release will be this fall. As with last year’s OS X 10.9, 10.10 Yosemite will be available as a free upgrade to existing users.

Geliştiriciler bugünden itibaren OS X 10.10 beta sürümüne erişecek. Bununla birlikte arzu eden son kullanıcılar bu yaz açılacak OS X Beta programına katılarak bu yeni sürüme herkesten önce erişme şansı bulacak. OS X Yosemite sonbaharda tüm kullanıcılara sunulacak. OS X Mavericks gibi yine ücretsiz olacak.

Detaylar geliyor…

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER