Teknoloji

Apple nihayet kadın yöneticilerini sahneye çıkardı

apple-susan-prescott-080615

Apple’ın WWDC 2015 açılış etkinliği, şirketin kadın yöneticilerinin sahnede boy göstermesi nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Apple CEO’su Tim Cook, bu durumun ipucunu etkinlikten bir gün önce vermişti. 10 yıldır Apple bünyesinde görev yapan ve Apple Pay’in başkan yardımcılığı görevi yapan Jennifer Bailey, şirketin mobil ödeme sistemindeki değişiklikleri duyurdu. Ürün pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Susan Prescott ise yeni Haberler uygulamasının detaylarını paylaştı. WWDC 2015 süresince Angela Arhendts gibi diğer kadın yöneticilerin de sahneye çıkması bekleniyor.

Apple’ın çeşitlilik raporu, şirkette kadınların olması gerekenden az temsil edildiğini ortaya koymuştu. 98 bin Apple çalışanının yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Ancak yapılan bir analiz, 2007’den bu yana sadece üç kadının WWDC sahnesine çıktığını göstermişti. Bunlardan ikisi bağımsız geliştiriciler olurken, birisi de model ve yardımsever Christy Turlington Burns olmuştu. Apple’ın binlerce kadın çalışanı olsa da, iki kadının dahi sahnede boy göstermesi önemli bir yenilik anlamına geliyor.

Twitter, Google, Yahoo ve Facebook gibi şirketlere ait çeşitlilik raporları, Silikon Vadisi iş gücündeki cinsiyet ve ırk dengesizliğini ortaya koyuyor. Teknoloji sektörünün kadınlara göre bir yer olmadığı imajının verilmesi durumunda iş gücünde çeşitlilik yaratılmasının daha zor olacağına dikkat çekiliyor. Dolayısıyla Apple, Samsung ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri önemli etkinliklerinde kadın yöneticilerini de ön plana çıkarmaya başlamış durumda.

İLGİLİ HABERLER