Manşetler

Apple NFC’yi batarya ömrü ve kullanım alanı darlığı nedeniyle tercih etmeyecek

Apple’ın geçen ay WWDC’de tanıttığı yenilikler arasında Passbook adı verilen ve kullanıcının tüm indirim kuponlarını, biletlerini, ödeme kartlarını elektronik ortamda depolamasına ve gerektiğinde kullanmasına olanak sağlayan bir uygulama da bulunuyordu. Apple’ın rakiplerinin sunduklarına bakılırsa Passbook biraz güdük kalıyor gibi bir görüntü söz konusu, ancak Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir makaleye bakılırsa Apple Passbook ile ilgili kararını aylarca süren tartışmalar sonucunda vermiş. Üstelik bu tartışmalar neticesinde NFC tabanlı ödeme sistemi de uygulamanın özellikleri arasından çıkarılmış.

WSJ’nin haberine göre Apple geçen yıldan itibaren, Google kendi mobil ödeme sistemi olan Google Wallet’ı çıkardığı sıralarda mobil ödeme sistemleriyle ilgili arayışlara başlamış. Şirketin farklı yaklaşımları denediği, bunların arasında iPhone’a mevcut ödeme sistemlerini entegre etme veya iTunes aracılığıyla el altında bulundurulan 400 milyon kredi kart hesabından yararlanılarak kendi mobil ödeme sistemini oluşturmanın da bulunduğu söyleniyor. Apple, bu tarz bir ödeme sistemini kurmanın lojistik karmaşıklıklarından çekinerek bu konuda ketum davrandığı iddia ediliyor. Tartışılan bir diğer yaklaşım ise Cupertino’nun mevcut ödeme servislerinden biriyle iş ortaklığı kurması ve Apple’ın donanımı kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerden kâr elde edilmesiymiş.

Apple’ın iOS yazılımından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Scott Forstall’ın bu arayışlar sürerken ekibiyle birlikte küçük bir cüzdan gibi çalışacak uygulama üzerinde çalışmaya başladığı, bu uygulamanın farklı ödeme yöntemleri ve kartları bir araya getirerek kullanıcılara fırsatlardan yararlanmak için uygun ödeme yöntemleri tavsiye etme fikri üzerinden geliştirildiği WSJ tarafından dile getirildi. Masada günlük fırsat tekliflerini uygulamaya entegre etme fikri de bulunuyormuş.

Donanım açısından bakacak olursak, WSJ’nin belirttiğine göre, Apple mühendisleri hem NFC hem de düşük enerji tüketimli Bluetooth 4.0 teknolojilerini masaya yatırmış. Ancak NFC yongasının varlığı ve onun anteninin, Apple’ın genel endişesi olan batarya ömrünü etkileyeceği sonucuna varılmış. Ayrıca NFC’nin yavaş giden adaptasyon hızının da bir sorun olduğuna inanılıyor. Bildiğiniz gibi, Apple sadece kısıtlı sayıda bir yaygınlığa sahip olan teknolojilere uyum konusunda çekingen davranıyor.

Passbook uygulamasının varlığı Apple’ın ödeme sistemleri konusunda atılımda bulunacağını haber veriyor. iOS 6 beta sürümünde bulunduğu haliyle Passbook iPhone 4S gibi cihazlarda işe yarar gibi görünüyor. Ancak Passbook’un iPhone 5’te yer alacak donanım çözümüyle tamamlanacağını ve ortaya verimli bir sistemin çıkacağını tahmin ediyoruz. Apple’ın hangi iletişim sistemini tercih ettiğini ise iPhone 5 çıkmaya hazır olduğunda göreceğiz.

İlgili >> Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER