Teknoloji

Apple New York davasında FBI’ın çözümleri tüketmediğine inanıyor

apple

apple new yorkApple ve FBI arasındaki iPhone şifrelemesi tartışmasında pek çok kişinin aklına San Bernardino saldırısı zanlısı şekillenen süreç gelse de, taraflar New York’ta görülen başka bir dava sebebiyle de benzer şeyler yaşıyor. Apple New York davası için mahkemeye sunduğu son dilekçede, FBI’ın dava dosyasındaki iPhone’da bulunan bilgilere ulaşmak adına tüm yolları tüketmediğini belirtti. San Bernardino davasına göndermede bulunan şirket, FBI’ın Apple’ın yardımı olmadan güvenlik önlemlerini aşabildiğini ve bu nedenle ilk etapta sunduğu yardım talebinden vazgeçtiğini hatırlattı.

Apple, FBI’ın halen telefondaki verilere erişim konusunda neden yardıma ihtiyacı olduğu konusunda kanıt sunmadığına dikkat çekti. Şirket, buna ek olarak FBI’ın mahkemeye yönelttiği talebin reddedilmesi için gerekli çabaların gösterildiğinin kanıtlanamamasının da yeterli olacağını savundu.

Mahkeme, geçtiğimiz şubat ayında FBI’ın “All Writs Act” olarak bilinen yasa çerçevesinde Apple’ın yardıma zorlanması konusundaki talebini reddetmişti. Bu geri çevirmeye rağmen, FBI halen şartları zorlamaya devam ediyor. Benzer sürecin yaşandığı San Bernardino davasında FBI, Apple’dan yardım talebini geri çekse de, New York davasında inceleme altında olan iPhone, iOS 7 ile çalışıyor ve şirket bu işletim sisteminin yüklü olduğu telefonlardan veri alabiliyor. Bu da, New York davasının San Bernardino olayından ayrılmasına neden oluyor. San Bernardino olayında FBI, Apple’dan ayrı bir işletim sistemi sürümü geliştirmesini istemişti.

Apple, mahkemeye sunduğu dilekçede FBI’ın talebinin “All Writs Act” olarak bilinen yasayı gereğinden fazla geniş yorumlamak anlamına geldiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER