Teknoloji

Apple’dan Netflix ve Spotify gibi uygulamalara özel izin

apple netflix

Apple artık Netflix, Spotify ve benzer diğer servislere iOS uygulamalarına kendi internet sitelerine giden bir bağlantı izni verecek. Bu bağlantılar üzerinden ödeme ayarları veya hesap yönetimi yapılabilecek.

Apple’ın bu yeni yaklaşımı, “okuyucu” kategorisinde değerlendirilen uygulamaların geliştiricilerini de kapsıyor. Teknoloji devi, okuyucu uygulamalarını şu şekilde tamamlıyor: “Dijital dergiler, gazeteler, kitaplar, ses, müzik ve video alanlarında abonelik veya daha önce satın alınan içeriklere ulaşmayı sağlayan uygulamalar.”

Apple geçtiğimiz yılın eylül ayında Japonya Adil Ticaret Komisyonu ile yapılan anlaşma çerçevesinde bazı medya servislerine uygulama içi bağlantı ekleme izni vereceğini duyurmuştu. Şirket bu uygulamalarda dijital ürün ve servis satışı olmadığı için bunun kabul edildiğinin altını çizmişti.

Değişikliği başlatan anlaşma Japonya’da yapılsa da, Apple’ın yeni politikası tüm dünyayı kapsıyor. Bu noktada geliştiricilerin uygulamalarına bağlantı eklemek için şirketin başlattığı programa katılması gerekiyor. Bu değişiklik geliştiricilerin Apple’a ödeyeceği yüzde 15 ila 30’luk komisyon oranını değiştirmiyor. Ancak geliştiricilerin bu komisyondan kurtulması kolaylaşıyor.

Apple, Netflix ve Spotify gibi uygulamalara ayrıcalık sağlama konusunda tek değil. Google da kısa süre önce bazı Android geliştiricilerine uygulama içine kendi yöntemlerine entegre etme izni vermiş ve testlere başlamıştı. Google’ın test programına katılanlar arasında Spotify da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER