Eğlence

Apple müzik analiz servisi Musicmetric’i satın aldı

musicmetric-210115

Apple geçtiğimiz yıl Beats için 3 milyar dolar ödediği zaman manşetleri süslemişti. Şirket o günden bu yana kendisini manşete çıkaracak yeni bir satın almaya imza atmazken, kendisine büyük fayda sağlayacak küçük çaplı satın almaları kamuoyundan gizleme konusunda da ciddi başarılar sağlamışa benziyor. Apple’ın müzik analiz servisi Musicmetric’i satın alması gecikmeli de olsa ortaya çıktı.

Sadece sanatçıların ve şarkılarının liste performanslarını takip etmekle yetinmeyen Musicmetric, şarkıların korsan olarak ne kadar dinlenmiş ve belli bir zaman dilimi içinde kaç yeni dinleyiciye ulaşmış olabileceğine dair analizler de gerçekleştiriyor.

Musically’de yer alan habere göre, Apple Musicmetric’in çatı şirketi olan Birleşik Krallık merkezli Semetric’in kontrolünü geçtiğimiz ekim ayında eline aldı. Ancak Birleşik Krallık’taki yetkili merciler durumdan bu ay içinde haberdar edildi. Apple’ın elinde şu anda iTunes ve Beats Music gibi iki önemli müzik servisinin bulunduğu göz önüne alınınca şirketin plak şirketlerine ve telif hakkı sahiplerine daha kapsamlı veriler sunmayı istemesi doğal bir durum olarak karşılanıyor. P2P ağlarından, web sitelerinden, sosyal ağlardan ve bloglardan veri çeken Musicmetric, Apple’a hangi sanatçıların istim üstünde olduğunu doğru biçimde analiz etme imkanı sunuyor.

Apple’ın Musicmetric’i satın almasının çevrim içi müzik dünyasında bir domino etkisi yaratması da muhtemel gözüküyor. Spotify’ın 2013’ten bu yana Musicmetric’ten analiz desteği aldığı biliniyor. Yeni dönemde Spotify ve Musicmetric arasındaki işbirliğinin akıbetinin ne olacağı henüz kestirilemese de, Spotify’ın analiz konusunda kendisine ait Echo Nest gibi seçeneklerinin bulunduğunu unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER