EğlenceManşetler

Apple Music’in ücretsiz deneme süresinde sanatçılara telif ücreti ödenecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-music-tasarim-090615

Halihazırda pop müziğin en büyük yıldızlarından biri olan Taylor Swift’in getirdiği eleştiriler, Apple’ın çevrim içi müzik ve telif ücretleri konusundaki yaklaşımını değiştirmişe benziyor. Swift’in kişisel Tumblr hesabı aracılığıyla yayınladığı mektuba yanıt veren Apple Başkan Yardımcısı Eddy Cue, şirketin Apple Music’in üç aylık ücretsiz deneme süresi boyunca sanatçılara, plak şirketlerine ve yayıncılara telif ücreti ödeme kararı aldığını belirtti. Apple’ın çevrim içi müzik servisi 30 Haziran itibarıyla faaliyete geçecek.

Cue tarafından yapılan açıklama öncesinde bağımsız sanatçılar ve müzik endüstrisinin diğer oyuncuları, Apple’ın deneme süresi boyunca telif ücreti ödememe kararını eleştirmişti. Apple Music deneme süresi sonrasında Spotify gibi rakiplerine kıyasla daha yüksek telif ücreti ödeyerek üç aylık dönemi telafi etmeyi planlasa da, bu planı müzik dünyasında aynı heyecanı yaratmamıştı. Taylor Swift açıklamasında Apple’ın tutumunu “şoke edici” ve “hayal kırıklığı” şeklinde nitelemişti.

Taylor Swift son albümü 1989’u Apple Music’e dahil etmeme kararının nedenlerini açıklamak için kaleme aldığı mektupta tutumunun kendisiyle ilgili olmadığını vurgulamıştı. Beşinci albümünü yayınlamış bir sanatçı olarak verdiği konserlerle tüm ekibini destekleyebilecek hâle geldiğini söyleyen Swift, tutumunun ilk 45’liğini yayınlayan ve emeğinin karşılığını alamayan şarkıcıları veya grupları koruma amacında olduğunun altını çizmişti.  

Swift’in bu mesajının Apple cephesinde yankı bulması ise fazla uzun sürmedi. Şirket bu konuya ilişkin olarak uzun uzadıya bir mesaj yayınlamasa da, Eddy Cue kişisel Twitter hesabı aracılığıyla “Taylor Swift’in ve bağımsız sanatçıların sesini duyduk. Sevgiler, Apple” şeklinde bir mesaj yayınladı. Taylor Swift, Cue’nin bu mesajını retweet ederken, ardından paylaştığı bir tweette de karara ilişkin pozitif görüşlerini yayınladı. Buzları eriten yaklaşımlara rağmen, Swift’in Apple Music’e dahil olmasına ilişkin görüşmelerin henüz sonuçlanmadığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER