Eğlence

Apple Music ücretsiz deneme süresi bir aya düşürüldü

apple music ücretsiz deneme

Apple Music, 2015 yılındaki çıkışından bu yana, yayıncılık endüstrisindeki en cömert ücretsiz deneme sürelerinden birini sunuyordu. İlk kez abone olurken şirket, sizden hizmet için ödeme yapmaya başlamanızı istemeden önce, platformu üç aya kadar ücretsiz müzik dinlemek için kullanmaya izin veriyordu. Artık durum böyle değil gibi görünüyor.

İlk kez Japon blogu Mac Otakara tarafından fark edilen, daha sonra MacRumors tarafından da dile getirilen bir değişikliğe göre, Apple artık ABD, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve Japonya dahil olmak üzere hizmetin sunulduğu birçok ülkede bir ay gibi daha kısa ücretsiz deneme süresi sunuyor.

Yaptığımız kontrolde, Türkiye için de aynı değişikliğin geçerli olduğunu gördük. Apple Music’i ilk kez yüklediğimiz bir Android telefonunda, başlangıç ekranında Apple Music’i bir ay boyunca ücretsiz deneyebileceğiniz mesajı “1 aylık ücretsiz, sonra ₺13,99/ay” şeklinde yer alıyor. Apple Music web sitesinde ise henüz bu değişiklikle ilgili açık bir ibareye rastlamadık.

Şu anda, Apple Music fiyatlandırmasında bir değişiklik yok. Bireysel üyelik 13,99 TL, aile üyeliği ise 20,99 TL’lik fiyatlara sahip. Öğrenciler için de 6,99 TL’lik bir plan bulunuyor. Yurt dışında çeşitli ülkelerde sunulan Apple Music Voice planı ise henüz Türkiye’de bulunmuyor.

Değişiklik Apple’ı, AirPods vb. ürünleri satın alanlar için sunduğu fırsatların dışında, genellikle yeni abonelere bir aylık ücretsiz denemeler sunan Spotify gibi rakiplerle büyük ölçüde uyumlu hale getiriyor.

Apple’ın deneme süresini kısaltmasının esas nedenini muhtemelen asla bilemeyeceğiz, ancak Engadget‘ın belirttiğine göre, kararın basit ekonomik hesaba dayanması muhtemel görünüyor. Şirket, Apple Music ilk çıktığında, kullanıcıların ücretsiz deneme süreleri boyunca dinledikleri parçalar için sanatçılara telif ücreti ödemiyordu. Daha sonra, Taylor Swift’in şirketi eleştiren bir mektup yayınlamasının ardından, bu politikayı değiştirmişti. Deneme süresini kısaltarak, platforma yeni aboneler çekmenin maliyetlerini daha hızlı telafi edebilir.

İLGİLİ HABERLER