EğlenceManşetler

Apple Music için uzamsal ses ve kayıpsız ses özellikleri kullanıma sunuldu

Apple Music, daha önce duyurulan kayıpsız kaliteli akış ve uzamsal ses özelliklerini kullanıma sunmaya başladı. Dün akşam itibarıyla en son iOS, iPadOS ve macOS güncellemelerini yüklediyseniz, seçilmiş parçaları hem standart kayıpsız/CD kalitesinde sesle hem de (harici dijital-analog dönüştürücünüz olduğu takdirde) yüksek çözünürlüklü kayıpsız olarak dinleyebileceksiniz.

Apple, WWDC 2021 açılış konuşması yayını sırasında her iki özelliğin de pazartesi gününden itibaren kullanıma sunulduğunu söyledi. The Verge sitesinin belirttiğine göre, bu Apple Music özelliğinin açılması etkinliğin bitişinden birkaç saat sonra oldu. Güncelleme Apple tarafında yapılıyor ve haberi yayına hazırlarken kontrol ettiğimizde çeşitli yerli ve yabancı parçalarda bu yüksek kaliteli dinleme özelliğinin kullanıma sunulduğunu gördük.

Kayıpsız ses dosyaları cihaza indirildiğinde, bunlar önemli ölçüde daha fazla depolama alanı kaplar ve akış sırasında daha fazla veri tüketir. Tüm teknik ayrıntıları ve sık sorulan soruları buradan inceleyebilirsiniz. iOS ayarlarının Müzik uygulaması bölümünde tercihinizi kayıpsız olarak değiştirmediğiniz sürece standart AAC akışı varsayılan olarak kalıyor.

apple music kayıpsız ses uzamsal ses

Apple, tanıtım sırasında 20 milyondan fazla şarkının kayıpsız kalitede bulunacağını ve 75 milyonun üzerinde parçadan oluşan tüm Apple Music kataloğunun 2021’in sonuna kadar kayıpsız hale geleceğini söylemişti. Kayıpsız ses, Apple Music’e özeldir ve abonelik gerektiriyor. iTunes üzerinden satın alınan parçalarda sunulmuyor veya satın alınan parçaların ses kalitesinin yükseltilmesi imkanı bulunmuyor. Ayrıca iTunes Match aracılığıyla da bu daha yüksek ses kalitesini edinemezsiniz.

iPhone, iPad, Mac ve Apple TV 4K’da kayıpsız ses özelliği mevcuttur. HomePod ve HomePod Mini desteği, gelecekteki bir yazılım güncellemesinden sonra eklenecek.

Yeni özellikle birlikte milyonlarca parça artık Apple’ın “gerçek çok boyutlu ses ve netlik” sunduğunu iddia ettiği, Dolby Atmos destekli, etkileyici parçalar sunuyor. Kayıpsız olan parçalar içinde çok daha küçük bir bölümde uzamsal ses parçası seçimi olacak, ancak Apple ilerleyen günlerde daha fazla, daha doğrusu “binlerce” uzamsal ses parçasının geleceğini vadediyor. Apple Music’te gezinirken göreceğiniz “E” işareti sayesinde, söz konusu parçanın yüksek kaliteli ses desteği sunduğunu anlayabilirsiniz.

Apple Music içinde Uzamsal Ses için özel listeler

Şirket, farklı müzik türlerinde uzamsal ses Atmos deneyimini sergilemek için birkaç oynatma listesi de oluşturdu. Aşağıda onlardan bir tanesini görebilirsiniz:

Hem uzamsal ses hem de kayıpsız ses, artık standart Apple Music aboneliğinin bir parçası olarak geliyor. Gittikçe daha fazla müzik hizmeti kayıpsız ses sunuyor. Tidal ve Amazon uzun zamandır bu özelliği sunarken yıl sonuna kadar Spotify’ın da benzer bir hizmetini sunması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER