Teknoloji

Apple Motorola’ya Qualcomm lisansları nedeniyle dava açtı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm’un sahip olduğu patentler üzerindeki hukuki savaş yeni bir boyut kazandı. Bildiğiniz gibi Samsung, Apple’ı bazı iPhone modellerinde kullanılan 3G teknolojisinde kendine ait olan patentlerden izinsiz şekilde yararlanıldığı iddiasıyla mahkemeye vermişti. Apple ise söz konusu 3G teknolojisini Qualcomm’dan lisansladığını ve bu izin sayesinde kullandığını iddia etmişti.

Yeni durumda başrolde aynı patentler mi var, bilinmiyor. Ancak Apple Motorola Mobility’ye Qualcomm patentleri nedeniyle ABD Güney Kaliformniya Eyalet Mahkemesi’nde dava açtı. Apple, Motorola’nın kendisine Almanya’da yönelttiği dört patent suçlamasıyla Qualcomm ile kendisi arasında bulunan patent lisans anlaşmasını ihlâl ettiğini iddia ediyor. Söz konusu lisans Qualcomm’un MDM6610 yongasında kullanılan kablosuz iletişim teknolojisini kapsıyor. Ayrıca Qualcomm’un bu çözümünü satın alan ve yongalarını kullanan tüm müşterileri de lisanstan yararlanabiliyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz yonga iPhone 4S’in içinde de bulunuyor, bu nedenle Apple yonganın kendi akıllı telefonunda yer almasının yasal olarak herhangi bir sorun teşkil etmediğini öne sürüyor.

Bunun yanında Cupertino şirketi Motorola’nın dava açmasının engellenmesini istiyor. Çünkü elinde bir patent bulunduran şirket bu patentini sattıktan sonra onun üzerindeki kontrolü biter ve sonrasında ihlâl iddiasıyla kimseye dava açamaz. Apple’ın iddiasını da bu ilke oluşturuyor. Motorola’nın Qualcomm’a bu teknolojiyi lisansladıktan sonra savunacak hakkı kalmadığına inanıyor.

San Diego’da açılan bu dava Motorola’nın Almanya’da kazandığı davanın kararlarını yürürlüğe koymasını engelleme amacı taşıyor. Ayrıca Motorola’nın, Motorola’nın lisanslanmış teknolojisini barındıran Qualcomm’un bileşenlerinin kullanımı nedeniyle Apple’a başka yerlerde de dava açılmasının önüme geçmek istiyor.

İlgili – Reuters
İlgili – Dava Dilekçesi

İLGİLİ HABERLER