Teknoloji

Apple mobil uygulama gelirlerinde liderliği elinde tutuyor

Piper Jaffray adlı ölçüm ve analiz şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre uygulama pazarında Android’in payı yüzde 50’ye ulaştı, ancak Apple uygulamalardan daha fazla para kazanmayı sürdürüyor. Apple mobil uygulamalara harcanan paranın yüzde 80 ile 90 arasındaki kısmını kasasına koyuyor. Android Market’in brüt geliri ise Apple’ın elde ettiğinin sadece yüzde 7’si seviyesinde.

App Store ve Android Market’in uygulamaları gelire dönüştürme konusunda farklı yolları tercih ettiğini söyleyebiliriz. Apple uygulamaları veya uygulama içindeki objeleri parayla satarken birçok Android geliştiricisi uygulamayı bedava sunup reklamdan kazanmayı yeğliyor. Aslında bunda Android Market’in Apple’ınki gibi daha düzgün bir ödeme sistemine sahip olmamasının da rolü var. Ya da bazı yerlerde Android Market’in paralı uygulamalarına erişemiyor olunmasının… Bildiğiniz gibi Türkiye’de Android Market’in paralı uygulamalarına erişim yok, bu nedenle Android için uygulama geliştirenlerin ellerinde tek gelir kapısı olarak reklam kalıyor. Buna karşılık iOS App Store üzerinden uygulama veya diğer paralı içerikleri satın almak mümkün. Başka bir örnek olarak Angry Birds’ü verebiliriz. Angry Birds App Store üzerinden parayla satılıyor. Buna karşılık Android versiyonu ücretsiz, ancak reklamlarla birlikte geliyor.

Piper Jaffray Apple’ın önümüzdeki 3-4 yıl gelir alanında liderliğini koruyacağını öngörüyor. Bu arada araştırmada mobil uygulamalardan elde edilen reklam gelirleri göz ardı edilmiş olabilir. O alandaki durumu görmek de ilgi çekici olacaktır. Bir dipnot daha vermek gerekirse, 17 Kasım 2011 itibariyle Android Market’ten 6 milyar 750 milyon uygulama indirilmişken, Apple’ın uygulama mağazasından ise 30 Eylül 2011 tarihi itibariyle 18 milyar 566 milyon 331 bin 811 uygulama indirilmiş.

İlgili – CNN

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER