Teknoloji

Apple mobil ödeme pazarında liderliği elinde bulunduruyor

apple pay

apple mobil odeme apple pay

Mobil ödeme pazarının her geçen gün daha kalabalık hâle geldiği bir sır değil. Peki bu fazlasıyla kalabalık pazarda liderliği kim elinde bulunduruyor? Crone Consulting tarafından gerçekleştirilen araştırma, söz konusu soruya “Apple” cevabını veriyor. Ancak bu tablonun Cupertino merkezli şirketi fazla sevindirmemesi gerekiyor. Zira rakipleri hızla arayı kapatıyor gibi gözüküyor.

Crone’un verilerine göre, Apple mobil ödeme sistemi Apple Pay ile her ay 12 milyon iPhone sahibine en az bir kez ulaşıyor. Google’ın mobil ödeme çözümü Android Pay ve Samsung’un mobil ödeme sistemi Samsung Pay ise aylık 5 milyon aktif kullanıcı sayısıyla ikinci sırayı paylaşıyor. Crone, Samsung Pay ve Android Pay’in aradaki farkı hızlı biçimde kapattığına dikkat çekiyor.

Mobil ödeme pazarının genel olarak bir hayli küçük olduğunu unutmamak gerekiyor. Tahminlere göre, iPhone sahipleri arasında Apple Pay kullananların yüzde 6’yı geçmiyor. Rakip servislerde ise söz konusu oran daha da aşağıya iniyor. Samsung kullanıcıları arasında Android Pay’i kullananların oranı yüzde 4 olarak gerçekleşirken, tüm Android kullanıcıları arasında mobil ödeme sisteminden faydalananların oranı yüzde 1’e iniyor. Halihazırda mobil ödeme pazarı henüz gelişme aşamasında olduğu için bu pazarda önde olmanın böbürlenmek adına fazla imkan vermediğini söylemek gerekiyor.

Mobil ödeme çözümlerini destekleyen cihazların ve işletmelerin sayısının artmasına paralel olarak bu pazarın da büyümesi öngörülüyor. Ancak Crone, kullanıcıları mobil ödeme çözümlerinden faydalanmaya teşvik edecek bazı avantajların olması gerektiğine dikkat çekiyor. Şirkete göre, söz konusu avantajların eksikliği kullanıcıların yine ilk olarak cüzdanlarına yönelmelerine neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER