Teknoloji

Apple Qualcomm’un yerine MediaTek’i koymaya hazırlanıyor

iphone x
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple mediatekApple ve Qualcomm arasındaki hukuk savaşı, 2017’nin başından bu yana devam ediyor. Bu çekişme, iki şirket arasındaki iş ilişkisine de darbe vurmuş gibi görünüyor. Uzun süredir iPhone’ların modem yongaları için Qualcomm ile çalışan Apple, bu yıl Intel’den de modem yongası tedarik etmeye başlamıştı. Cupertino merkezli şirket, 2018 itibarıyla Qualcomm ile olan bağını kesmeye hazırlanıyor. Gelen haberlere göre, Apple MediaTek ile modem yongası tedariği için el sıkıştı. Bu konu, geçtiğimiz aylarda da gündeme gelmişti.

Apple, 2017 model iPhone’larının GSM versiyonları için daha düşük güçte olmasına rağmen Intel’in modem yongalarını kullanmıştı. ABD’de Verizon ve Sprint tarafından satılan CDMA şebekesiyle uyumlu iPhone’larda ise “mecburen” Qualcomm’un modem yongaları tercih edilmişti. Adeta “kanlı bıçaklı” olduğu Qualcomm’a daha fazla para kazandırmak istemeyen Apple’a aradığı çözümü MediaTek sunacak gibi görünüyor.

Apple’ın aynı zamanda 5G öncesi bir iPhone prototipi için çalıştığı da söylentiler arasında yer alıyor. Dolayısıyla iPhone’ların kablosuz modem performansının önümüzdeki dönemde iyiden iyiye artacağı söylenebilir.

Apple MediaTek ile çalışan ilk büyük üretici olmayacak

iPhone’ların büyük çoğunluğunda Intel’in yeni gigabit LTE çözümü kullanılacak. Ancak Qualcomm’dan doğan boşluğu, doldurma konusunda sorumluluk MediaTek’te olacak gibi görünüyor. Kablosuz modem pazarında Intel’den daha fazla pazar payına sahip olan MediaTek’in gigabit LTE çözümü Huawei’nin yeni amiral gemisi telefonu Mate 10 Pro’da da kullanılmıştı. Dolayısıyla Apple adına ortada kötü bir durum olmadığı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER