Teknoloji

Apple MacBook satışlarıyla rekor kırdı, işte sektörden rakamlar

apple m2 macbook air yeni

Apple, geride kalan üç aylık dönem içinde, MacBook Air’de fiyat indirimleri sayesinde MacBook satışlarının bir kısmını telafi etmeyi başardı. Araştırma şirketi Strategy Analytics‘e göre şirket, 2021 yılının 3. çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 10 artışla 6,5 milyon adet ile rekor seviyede MacBook satışı gerçekleştirdi. Bu arada, IDC‘nin bildirdiğine göre, Chromebook satışları pandeminin başlamasından bu yana ilk kez düştü.

Genel olarak dizüstü bilgisayar satışları, büyük ölçüde ticari ve eğitim odaklı satışlar nedeniyle geçen yıla göre yüzde sekiz artarak 66,8 milyon adede ulaştı. Strategy Analytics’e göre, buna kısmen MacBook Air ve oyun dizüstü bilgisayarları gibi premium ürünlerde yapılan daha yüksek orandaki fiyat indirimleri yardımcı oldu.

Bileşen kıtlığı, fiyatları yükselten ve bazı gecikmelere neden olan yüksek nakliye maliyetleri olmasaydı satışlar daha da yüksek olabilirdi. Lenovo 15,3 milyon adet sevkiyatla dördüncü çeyrekte satış listesinin zirvesinde yer aldı. HP, Dell, Apple ve Asus ilk beşi tamamlayan şirketler oldu.

Chromebook ve tablet satışlarındaki son durum

IDC’ye göre, Chromebook ve tablet satışları pek iyi gitmedi. Chromebook satışları, büyük ölçüde eğitim pazarındaki doygunluk sebebiyle, bir önceki yıla göre yüzde 29,8 düşüşle 6,5 milyon adede geriledi. Firma, birçok okul ve devletin, 2020’de uzaktan eğitim için cihazlar sağlamak amacıyla bütçelerini harcadığını ve hatta tüketiciler agresif bir şekilde öğrenim için cihazları satın aldığını belirtti. Lenovo, Chromebook’lar için satış listesinin zirvesinde yer alırken onu Acer, Dell, HP ve Samsung takip etti.

Tablet satışları, azalan talep ve sınırlı arz nedeniyle yüzde 9,4 oranında yavaşlayarak 42,3 milyon adede geriledi. Bu eğilimin istisnası Apple oldu, iPad satışları geçen yıla göre yüzde 4,6 artarak 14,7 milyon adede ulaştı. Samsung, bu sayının yarısından biraz fazlasını, yaklaşık 7,5 milyon adedini satarak ikinci sırada geldi. Onu Amazon, Lenovo ve Huawei izledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER