Manşetler

Apple MacBook Air (2013) ve MacBook Air (2012) karşı karşıya

Apple’ın WWDC 2013 açılış toplantısı yazılım ağırlıklıydı, ancak şirket donanım kısmını da tam anlamıyla boş geçmedi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni MacBook Air modellerinin WWDC’de tanıtıldığına tanık olduk. Apple’ın küresel pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller MacBook Air’ın ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar içinde sektör lideri olduğunu, şimdiyse batarya ömrünü artırarak çıtayı daha da yukarı taşıdıklarını kaydetti.

macbook-air-2012-vs-2013-110613

Pekiyi Apple 2013 model MacBook Air’lar ile çıtayı ne kadar yükseğe çıkarıyor. Bunu anlamak için bu yılın yeni modellerini geçen yılın modelleriyle karşılaştırmakta fayda var gibi görünüyor. İşte bu yazımızda da bunu gerçekleştireceğiz. Tasarım bakımından birbirinin aynı olan ve 2010 yılında çıkan MacBook Air tasarımına bağlı kalan bu iki nesil birbirinden işlemci, depolama, grafik işlemci gibi unsurlarla ayrılıyor.

Intel işlemciler

2013 model MacBoook Air’da dördüncü nesil Intel Core işlemciler kullanılıyor. Haswell olarak bilinen bu seriyle birlikte Intel, batarya ömrünü hatırı sayılır oranda artırıyor. Sonuç olarak bu da yeni nesil MacBook Air’ların hanesine avantaj olarak yazılıyor. Apple’ın belirttiğine göre 11.6 inç MacBook Air tek bir şarjla 9 saate kadar kablosuz bağlantı aracılığıyla web’de gezinme imkanı sunuyor. 2012 modelinde bu değer en fazla 5 saate çıkabiliyordu. 13.3 inç’lik MacBook Air’da aynı değer 12 saate çıkarken, selefiyle en fazla 7 saate kadar web’de gezinmek mümkün oluyordu.

Daha fazla depolama alanı yine aynı fiyata

2013 model MacBook Air’da en düşük depolama alanı 128 GB olarak belirlenmiş, halbuki geçen yılın modelinde 64 GB’lık temel versiyon bulunuyordu. Tabii ki, Apple depolama birimi olarak katı hâl sürücüsünden, yani SSD’den yararlanıyor. Hem 11.6 inç, hem de 13.3 inç modeller için 128 GB, 256 GB ve 512 GB’lık depolama seçenekleri bulunuyor. 11.6 inç’lik temel model yine 999 dolarlık ABD fiyatıyla sunuluyor. Türkiye fiyatları henüz netleşmedi, ancak benzer bir fiyat politikasının uygulanmasını bekleyebiliriz. Bu arada 13.3 inç’lik 128 GB modelin fiyatında da geçen yılın aynı modeline göre küçük bir indirim yapıldı. Herhalde Türkiye fiyatlarına bu durum da yansır.

Daha hızlı grafik işlemci

MacBook Air Intel’in entegre grafik çözümünden yararlanıyor. Yeni Intel işlemcisi Intel HD Graphics 5000 olarak adlandırılan yeni bir grafik işlemci birimiyle geliyor. Apple’ın söylediğine göre bu sayede yüzde 40 daha hızlı grafik performansı sağlanıyor. Bu da grafik bakımından yoğun işlerin daha iyi şekilde gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Ayrıca Apple yeni MacBook Air’larda depolama biriminin de yüzde 45 daha hızlı oranda çalıştığının altını çiziyor.

Daha hızlı veri iletişimi

2012 model MacBook Air’larda 802.11n Wi-Fi desteği bulunuyordu. Yeni modellerde ise bir adım öteye gidildiğini ve 802.11ac desteğinin sunulduğunu görüyoruz. En yeni Wi-Fi protokolü daha hızlı veri transferine ve daha geniş Wi-Fi şebeke menziline olanak sağlıyor. Tabii ki, bu protokolün sunduğu destekten en iyi şekilde yararlanmanız için ağınızın 802.11ac destekli bir ağ yönlendiricisi içeriyor olması gerekiyor. Apple’ın dün duyurusunu gerçekleştirdiği AirPort Extreme ve Time Capsule ağ cihazları bu ihtiyaçları karşılıyor. Tabii ki, piyasada başka üreticilere ait 802.11ac ekipmanları da bulunuyor.

Çift mikrofon

Her ne kadar diğer ayrıntılara göre biraz daha önemsiz gibi görünse de, çift mikrofonlu yapı da Apple’ın üzerinde durduğu önemli farklar arasında yer alıyor. 2013 model MacBook Air’da yer alan çift mikrofon sayesinde arka plandaki gürültü azaltılıyor. Böylelikle dikte veya video görüşmeleri ortamdaki gürültüden veya seslerden daha az etkilenecek şekilde gerçekleştiriliyor. Dikte işleminin isabet oranı artarken, video görüşmelerinde de karşı taraf sizi daha iyi anlayacak.

Geri kalan her şey aynı

Yukarıda saydıklarımız dışında yeni nesil MacBook Air’larda eskisine göre değişen fazla bir şey yok. Ancak Haswell işlemci, daha hızlı grafik ve depolama birimi ve 802.11ac desteği 2013 model MacBook Air’ları bir hayli çekici kılıyor. 2013 model MacBook Air’ların duyurulmasıyla birlikte 2012 modellerde fiyat indirimleri görebiliriz. Eğer performans sizin için çok da hayati önem taşımıyorsa, bu indirim kampanyalarından yararlanabilirsiniz.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER