Manşetler

Mac Studio tanıtıldı: Küçük, ama çok yetenekli

apple mac studio

Apple, dışarıdan bakıldığında bir Mac Mini’ye benzeyen, ancak içeride çok daha fazla güç barındıran bir masaüstü bilgisayarı olan Mac Studio’yu duyurdu. Mac Studio, Apple’ın M1 Max yongasını ya da daha da güçlü bir işlemci olan M1 Ultra‘yı içerebiliyor. Apple’ın belirttiğine göre, Mac Studio çığır açıcı performansı, çevre birimleri için çok çeşitli bağlantı seçenekleri ve mükemmel bir yerleşim oluşturmayı sağlayan modüler sistemiyle, yaratıcılıklarının sınırlarını zorlamak isteyen kullanıcılara daha da fazla özellik sunuyor.

Masaüstü bilgisayarın arkasında dört adet Thunderbolt 4 bağlantı noktasının yanı sıra bir 10 Gb Ethernet bağlantı noktası, iki USB-A bağlantı noktası, bir HDMI ve bir ses jakı bulunuyor. Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5’i destekliyor. M1 Max sistemlerinde ön tarafta iki adet USB-C bağlantı noktası bulunurken, M1 Ultra’lı sistemlerde iki adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası yer alıyor.

Apple, M1 Max’li Mac Studio’nun 16 çekirdekli Xeon’lu bir Mac Pro’dan yüzde 50 ve 10 çekirdekli Core i9’lu 27 inç iMac’ten 2,5 kat daha hızlı performans göstereceğini iddia ediyor. M1 Ultra konfigürasyonunun 27 inç iMac’ten 3,8 kat ve Mac Pro’dan yüzde 60’a kadar daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Apple, bu sonuçları elde ettiği testleri veya koşulları ise belirtmedi.

M1 Ultra, 128 GB’a kadar birleşik belleği destekleyen 800 Gbps bellek bant genişliğine sahip devasa bir çip. 16 yüksek performanslı çekirdeğe ve 64 çekirdekli GPU’ya sahip 20 çekirdekli bir CPU’ya sahip. Apple, Mac Mini’ye güç sağlayan M1’den “neredeyse” sekiz kat daha hızlı olduğunu söylüyor.

mac studio özellikleri

Apple çipin gücüne ve verimliliğine sahip Mac Studio, yüksek performanslı bir masaüstü bilgisayarın görünümünü bütünüyle yeniden tanımlıyor. Mac Studio’nun içindeki her bileşen, M1 Max ve M1 Ultra’nın performansını optimize etmek üzere tasarlandı. Böylece masa üzerine yerleşebilen özel formunda benzersiz bir güç ve özellikler sunabiliyor.

Tek parça alüminyum kalıptan üretilen Mac Studio, yalnızca 19,5 santimetre kenarlı kare yüzeyi ve 9,4 cm yüksekliğiyle çok az yer kaplıyor ve çoğu ekranın altına kusursuz şekilde sığıyor. Mac Studio ayrıca olağanüstü bir performansa imkan veren yenilikçi bir termal tasarıma sahip. Benzersiz çift taraflı fan sistemi, hassas bir biçimde yerleştirilmiş hava akış kanalları ve kasanın hem arka hem de alt kısmında yer alan delikler, havayı dahili bileşenler arasından dışarıya yönlendirerek yüksek performanslı çiplerin soğumasına yardımcı oluyor. Üstelik Apple çipin verimliliği sayesinde Mac Studio, en ağır iş yüklerinin altındayken bile son derece sessiz kalıyor.

mac studio

Gücünü M1 Max veya M1 Ultra çipten alan Mac Studio olağanüstü CPU ve GPU performansa, diğer tüm Mac’lere göre daha fazla birleşik belleğe ve başka hiçbir masaüstü bilgisayarın erişemediği yeni özelliklere sahip. M1 Max ile kullanıcılar, yaratıcı iş akışlarını yepyeni seviyelere taşıyabiliyor. Apple çip açısından devasa bir ilerleme olan M1 Ultra ise daha da fazla işlem gücüne ihtiyaç duyan kullanıcılar için Mac Studio’ya nefes kesici bir performans sunuyor. M1 Max’i temel alan M1 Ultra’da, yepyeni UltraFusion mimarisi bulunuyor. Bu mimari, iki M1 Max çip kalıbını birbirine bağlayarak bir “system on a chip” (SoC) oluşturuyor. Benzersiz bir performansı ve özellikleri olan bu sistem, 114 milyar transistörle bir kişisel bilgisayar çipindeki en yüksek transistör sayısına da sahip.

Apple, gücünü M1 Max’ten alan Mac Studio’nun şunlara imkan tanıdığını belirtiyor:

  • En hızlı 10 çekirdekli işlemciye sahip 27 inç iMac’e göre 2,5 kata kadar daha hızlı CPU performansı.
  • 16 çekirdekli Xeon işlemciye sahip Mac Pro’ya göre yüzde 50’ye kadar daha hızlı CPU performansı.
  • 27 inç iMac’e göre 3,4 kata kadar, en popüler grafik kartına sahip Mac Pro’ya göre ise 3 kattan daha hızlı grafik performansı.
  • 27 inç iMac’e göre 7,5 kata kadar, 16 çekirdekli Mac Pro’ya göre 3,7 kata kadar daha hızlı video kodu dönüştürme işlemleri.

mac studio

Gücünü M1 Ultra’dan alan Mac Studio ise şunlara izin veriyor:

  • En hızlı 10 çekirdekli işlemciye sahip 27 inç iMac’e göre 3,8 kata kadar daha hızlı CPU performansı.
  • 16 çekirdekli Xeon işlemciye sahip Mac Pro’ya göre yüzde 90’a kadar daha hızlı CPU performansı.
  • 28 çekirdekli Mac Pro’ya göre yüzde 60’a kadar daha hızlı CPU performansı.
  • 27 inç iMac’e göre 4,5 kata kadar, şu anda piyasada bulunan en hızlı Mac grafik kartına göre ise yüzde 80’e kadar daha hızlı grafik performansı.
  • 27 inç iMac’e göre 12 kata kadar, 28 çekirdekli Mac Pro’ya göre 5,6 kata kadar daha hızlı video kodu dönüştürme işlemleri.

M1 Ultra çipli Mac Studio, güçlü Media Engine’i sayesinde dünyada hiçbir bilgisayarın yapamadığını başararak 18 adet 8K ProRes video akışını oynatabiliyor. Mac Studio, M1 Max çiple 64 GB’a kadar, M1 Ultra çiple ise 128 GB’a kadar sistem üzerinde birleşik bellek sunarak masaüstü bilgisayarlarda grafik belleğinin sınırlarını da alt üst ediyor. Bugün piyasada bulunan en güçlü iş istasyonu grafik kartının yalnızca 48 GB video belleği sunduğu düşünüldüğünde, bu kadar geniş bir belleğe sahip olmak profesyonel iş yüklerinde oyunun kurallarını değiştiriyor. Mac Studio’daki SSD ise 7.4 GBps’ye kadar performans ve 8 TB’a kadar kapasite sunarak kullanıcıların çok büyük projeler üzerinde inanılmaz bir hız ve performansla çalışmasını sağlıyor.4

Mac Studio bağlantı özellikleri

mac studio

Mac Studio’nun kompakt tasarımı sayesinde çok çeşitli temel bağlantı seçeneklerine kolayca erişilebiliyor. Mac Studio’nun arkasında, ekranları ve yüksek performanslı aygıtları bağlamak için dört adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası, bir adet 10 Gb Ethernet bağlantı noktası, iki adet USB-A bağlantısı noktası, bir adet HDMI bağlantı noktası ve yüksek empedanslı kulaklıklar veya harici amplifikatörlü hoparlörler için bir adet profesyonel ses jakı bulunuyor. Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.0 bağlantıları da yerleşik olarak yer alıyor.

Kullanıcıların, taşınabilir depolama aygıtı gibi sıklıkla bağlayıp çıkardıkları aygıtlar için Mac Studio’nun ön tarafında daha rahat erişim sunan bağlantı noktaları bulunuyor. İki ayrı USB-C bağlantı noktası; M1 Max çipte 10 GBps, M1 Ultra çipte ise 40 GBps Thunderbolt 4 bağlantısını destekliyor. Ön taraftaki SD kart yuvasıyla fotoğraf ve videolar kolayca aktarılabiliyor. Mac Studio ayrıca, dört adede kadar Pro Display XDR’a ek olarak bir adet 4K TV için geniş ekran desteği sunarak yaklaşık 90 milyon piksele güç sağlayabiliyor.

Mac Studio Türkiye fiyatı

Mac Studio 35999 TL’den ve eğitime özel 33839,06 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Yeni Mac Studio ve Studio Display bugünden itibaren Apple Store web sayfasından ve Apple Store uygulamasından sipariş edilebiliyor. Bu ürünler 18 Mart Cuma gününden itibaren müşterilere gönderilmeye başlayacak ve belirli Apple Store’lar ile Apple Yetkili Satıcılarında satışa sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER