Teknoloji

Apple Mac satışlarındaki düşüşten Intel’i sorumlu tutuyor

apple mac
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Mac satışlarındaki düşüşün faturasını Intel’e kesmiş gibi görünüyor. Tim Cook ve çalışma arkadaşları, konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda işlemci devine sert eleştiriler yöneltti. Forbes‘da yer alan habere göre, Apple’ın çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan şirketin finans şefi Luca Maestri, şu ifadeleri kullandı: “Mac satışlarındaki gelirimiz bir yıl önce 5.8 milyar dolar seviyesindeyken bu yıl 5.5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu düşüşte belli popüler modellerde kullanılan işlemcilerin tedariğinde yaşanan sıkıntılar başrolü oynadı.”

Apple CEO’su Tim Cook ise konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Mac’te son çeyrekte işlemci tedariği konusunda sıkıntı yaşadık. Bu da geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 5 oranında bir gelir kaybı yaşamamıza neden oldu. Bu sorunlar olmasaydı Mac gelirimiz bir önceki yıla göre artmış olacaktı. Yaşadığımız problemlerin mali yılımızın üçüncü çeyreğine olumsuz bir etki yapmasını beklemiyoruz.”

Şimdiye kadar 2019 model MacBook’larla ilgili sızıntıların ortaya çıkmamasının sebebi de işlemci tedariğinde yaşanan bu sıkıntı gibi görünüyor. Yeni Mac’lerin çıkışında yaşanacak olası gecikmelerin kaynağında da işlemci problemlerinin bulunması sürpriz olmayacaktır.

Daha önce çıkan haberlerde Apple’ın yeni MacBook Air’in gecikmesinin sebebi olarak Intel’i gösterdiği belirtilmişti. Şirketten gelen son açıklamalar da o dönem çıkan haberlerin doğruluğunu destekliyor.

Apple Mac üretiminde Intel ile olan göbek bağından kurtulmak için çözümü kendisine dönmekte bulabilir. Şirketin 2020 itibarıyla Mac’lerde kendi tasarımı olan ARM tabanlı işlemcileri kullanmaya başlayacağına dair haberler daha önce gündeme gelmişti. Bu tarz bir değişim Apple’ın iş yükünü artıracak olsa da, Intel bağımlılığından kurtulmak da şirketin hareket sahasını genişletecek bir hamle niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABERLER