Teknoloji

PC pazarındaki küçülme Apple’ın Mac satışlarına da yansıdı

apple mac macbook pro

Araştırma şirketi IDC’in verdiği bilgiye göre, Apple Mac satışlarında 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında kayıp yaşadı. Söz konusu dönemde M2 işlemcili MacBook Pro ve Mac mini’nin piyasaya çıkmış olması, bu kaybı daha dikkat çekici hâle getiriyor.

Pandemi döneminde artan ihtiyaca paralel olarak PC satışlarında bir patlama yaşanmıştı. Ancak bu patlamanın etkisinin geçmesiyle birlikte satışlar da gerilemeye başlamıştı. Bu düşüş hâlâ devam ederken, Apple’daki kaybın sektörün genelinden daha fazla olması dikkat çekiyor. 2023’ün ilk çeyreğinde küresel PC satışları yüzde 29 oranında düştü. Apple’ın Mac satışlarındaki düşüş ise yukarıda da belirttiğimiz gibi yüzde 40 seviyesindeydi.

IDC’nin verdiği bilgiye göre, Apple 2023’ün ilk üç ayında 4.1 milyon sevkiyatı gerçekleştirerek dördüncü sıraya yerleşti. Pazarın zirvesinde ise 12.7 milyon satış yapan Lenovo bulunuyor. Lenovo’nun satışlarında da yüzde 30’luk bir düşüşün söz konusu olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple Mac satışlarından elde ettiği geliri finans raporunda açıklayacak

Apple’ın satışlarındaki düşüşün faktörlerinden birinin de şirketin geçmiş dönemdeki başarısı olduğu söyleniyor. Cupertino merkezli şirketin M1 işlemcili MacBook Pro ile iyi bir satış performansı yakaladığı ve bu nedenle yenileme ihtiyacının azaldığı, bunun da satışları aşağıya çektiği belirtiliyor.

Apple Mac satışlarından elde ettiği geliri, finans raporunda açıklayacak. Bu rapor 4 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşılacak. Şirketin toplam gelirleri, bir önceki çeyrekte yüzde 5 oranında azalmıştı. 2023’ün ilk üç ayını kapsayan dönemde de benzer bir tablonun duyurulması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER