Teknoloji

Apple Mac satışları ve servisleriyle rekor gelir elde etti

apple iphone 12 tanıtım tarihi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple dördüncü mali çeyrek yıl rakamlarını paylaştı. Şirket 64.7 milyar dolar gelir elde ederken hisse senedi başına kazancı da 0.73 dolar oldu. Şirketin CEO’su Tim Cook, Mac ve servisler sayesinde tüm zamanların rekorlarının kırılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Bir önceki çeyrek yıllık dönemde olduğu gibi, Apple’ın Mac ve iPad serileri güçlü performans göstermeyi sürdürdü. Çünkü insanlar Kovid-19 pandemisi nedeniyle evden çalışmaya veya eğitim görmeye devam ediyor. Mac ise 9 milyar dolarlık satış hacmiyle en iyi çeyrek dönemini geride bıraktı.

Apple, eylül ayında 3199 TL’lik başlangıç fiyatına sahip olan ve performansı artırılan giriş seviyesi yeni iPad modelini tanıtmıştı. Orta segment olarak nitelendirebileceğimiz iPad Air ise iPad Pro’nunkine benzeyen yeni tasarımı ve daha hızlı olan A14 Bionic işlemcisiyle güçlü bir seçenek hâline geldi. Bu iki tablet de hafta içinde Türkiye’de satışa sunuldu. iPad satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 oranında artış gösterdi.

Son yılların aksine ve aynı zamanda iPhone 12 ve 12 Pro modellerinin ekim ayının ortalarından itibaren yurt dışında satışa çıkması nedeniyle, açıklanan Temmuz-Eylül 2020 dönemi finans sonuçları içinde Apple’ın en yeni akıllı telefonlarının ilk etkilerini görmüyoruz. Sonuç olarak iPhone satışları biraz daha yatay seyir izliyor. Ancak dördüncü mali çeyrek yıl rakamları içinde eylül ayında tanıtılan Apple Watch Series 6 ve Apple Watch SE ile ilgili satış rakamları da var. iPhone 12 Pro Max ve iPhone 12 mini için yurt dışında ön siparişler 6 Kasım’da başlayacak ve bir hafta sonra da bu ürünlerin satışa çıktığını göreceğiz.

Apple, pandemi nedeniyle yaşanan belirsizliklerden dolayı son iki çeyrektir bir sonraki döneme yönelik tahmin veya kazanç beklentisi açıklamayı bıraktı. Bu durum devam ediyor. Şirket aralık ayında bitecek, içinde bulunduğumuz 2021 birinci mali çeyrek yılı ile ilgili herhangi bir tahminde bulunmadı. Bu nedenle şirketin iPhone 12 satışları hakkındaki beklentisiyle ilgili de fikir elde edemiyoruz.

Apple One çıkıyor, Apple işlemcili Mac’ler geliyor

Şirket bugün itibarıyla “Apple One” olarak adlandırılan abonelik servisleri paketini çıkarıyor. Bu paketle birlikte Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade ve ek iCloud depolama alanı tek bir aylık fiyattan sunuluyor. Daha üst sınıf pakette ise Apple News Plus ve yakında çıkacak Apple Fitness Plus servisi de bulunuyor. Apple One’ın aylık yurt dışı fiyatı 14.95 dolardan başlıyor ve aile planı 19.95 dolara mal oluyor. Apple One’ın şirketin zaten gelişen servisler birimine daha fazla itici güç sağlaması bekleniyor. Bu birim geride kalan üç aylık dönemde 14.5 milyar dolar gelir getirdi.

Apple’ın kasım ayında kendi işlemcisini taşıyacak olan ilk Mac bilgisayarlarını tanıtması büyük bir kesimin beklentisi. Bu yeni bilgisayarlarla birlikte Intel tarafından üretilen işlemcileri taşıyan bilgisayarlardan da uzaklaşma başlayacak. Apple, geçtiğimiz haziran ayındaki Dünya Geliştiriciler Konferansı etkinliğinde bunun duyurusunu gerçekleştirmişti. Ayrıca geliştiricilere de bu büyük değişime hazırlanmaları için geliştirici ürünü dağıtmıştı. Intel donanımı üzerinde çalışan eski uygulamalar Apple’ın Rosetta 2 yazılımı sayesinde çalışmayı sürdürecek. Cook, gece saatlerinde, finans raporunun açıklanmasından sonra gerçekleştirilen telekonferans görüşmesinde yeni bilgisayarların çıkışını da işaret etti. “Bu yıl mağazada birkaç heyecanlandırıcı şey daha var.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade kullandı.

İLGİLİ HABERLER