Teknoloji

Apple Mac satışları küçülen pazara rağmen istikrarını koruyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple mac

Küresel PC sevkiyatlarında düşüş devam etse de, Apple Mac satışlarında istikrarlı bir çizgi tutturmuşa benziyor. Araştırma şirketi Gartner’in öngörülerine göre, Apple yılın ilk çeyreğinde 4.6 milyon Mac sevkiyatı gerçekleştirmeyi başardı. Böylelikle şirketin küresel PC pazarı içindeki payı yüzde 7.1’e ulaştı. Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 4.56 milyon Mac sevkiyatı gerçekleştirmiş ve pazarın yüzde 6.4’lük kısmına sahip olmuştu.

Apple’ın küresel çaptaki pazar payı oranı artışı sadece yüzde 1 seviyesinde olsa da, şirketin pazarın genelinden daha iyi bir performans sergilediğini görmek pek zor olmuyor. 2015’in ilk çeyreğinde küresel çapta 71.7 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirilmişti. 2016’nın ilk çeyreğinde ise bu rakam yüzde 9.6’lık bir düşüşle 64.8 milyona geriliyor. Lenovo ve HP, söz konusu bir yıllık dönem içinde en büyük sevkiyat düşüşünü yaşayan şirketler olarak göze çarpıyor. Lenovo’nun sevkiyat rakamı 12.5 milyondan 11.4 milyona gerilerken, HP’nin sevkiyat rakamı da 13.5 milyondan 12.5 milyona iniyor.

Apple yüzde 7.1 payıyla küresel PC pazarında beşinci sırada bulunuyor. Listenin zirvesinde yüzde 19.3 ile Lenovo bulunuyor. Lenovoyu yüzde 17.6 ile HP, yüzde 14.1 ile Dell ve yüzde 8.3 ile Asus takip ediyor. İlk beşe giremeyen diğer üreticilerin toplam pazar payı ise yüzde 33.6 seviyesinde seyrediyor.

IDC tarafından açıklanan rakamlar ise Gartner’ınkine kıyasla farklılıklar içeriyor. IDC’nin sıralamasında Apple, 4.6 milyon sevkiyat ve yüzde 7.4 pazar payıyla dördüncü konumda yer alıyor ve 4.4 milyon sevkiyat gerçekleştirmesi öngörülen Asus’u geride bırakıyor.

İLGİLİ HABERLER