Manşetler

Apple ARM tabanlı M1 işlemcili ilk Mac mini modelini duyurdu

apple mac mini m1

Apple, One More Thing etkinliğinde 2018 yılından bu yana ilk kez yeni bir Mac mini modelini de tanıttı. Doğal olarak bu yeni bilgisayar Apple’ın ARM tabanlı özel tasarıma sahip M1 yongasını barındırıyor. Masaüstü makinenin yurt dışı fiyatı 699 dolardan başlıyor. Bu da iki yıl önce çıkan Mac mini modeline göre 100 dolar daha ucuza satıldığını gösteriyor.

Apple, yeni Mac mini’nin M1 yongası sayesinde yüzde 60’a varan oranda daha yüksek enerji verimliliğine sahip olduğunun altını çiziyor. Ayrıca şirket, cihazın 3 kat daha hızlı CPU ve 6 kat daha hızlı grafik işlemci birimi barındırdığını ve 16 GB’ye kadar RAM seçeneklerinin bulunduğunu kaydetti. Bunlara ek olarak 2 TB’ye kadar katı hâl depolama desteği de var.

Öte yandan Apple, bu makinenin 6K harici ekranı da destekleyebildiğini, görüntü portu seçenekleri arasında Thunderbolt ve USB 4’ün de bulunduğunu kaydetti. Ne var ki, yeni Mac mini’de, 2018 model Intel tabanlı modele nazaran iki Thunderbolt portu eksik.

apple mac mini m1 özellikleri

Apple, M1’in çeşitli işleri selefinden daha hızlı yapabildiğini belirtti. Bunlara örnek olarak da aşağıdakileri sıraladı:

  • Xcode’da 3 kata kadar daha hızlı kod derleyin.
  • Shadow of the Tomb Raider‘ı 4 kata kadar daha yüksek kare hızlarıyla oynayın.
  • Final Cut Pro’da karmaşık bir zaman çizelgesini 6 kata kadar daha hızlı işleyin.
  • Logic Pro’da 3 kata kadar daha fazla gerçek zamanlı eklenti.
  • Pixelmator Pro’da bir fotoğrafın çözünürlüğünü 15 kata kadar daha hızlı artırın.

Kendi tasarımı özel Apple Silicon işlemcilere geçiş, CEO Tim Cook tarafından “Mac için tarihi bir gün” olarak nitelendirildi. Şirket, bu geçişi ilk kez geçtiğimiz haziran ayındaki WWDC etkinliğinde duyurmuştu. ARM tabanlı Mac’lere geçiş ve Intel yongalarından uzaklaşma şirketin tarihindeki en büyük ürün kararlarından biri niteliğini de taşıyor. Bu kararın hem teknoloji endüstrisi hem de macOS, iOS ve iPadOS ekosistemleri için büyük etkileri olacak.

Mac mini, Apple’ın M1 tabanlı masaüstü ürünlerinden ilki de oldu. Apple’ın yeni bir iMac ve Mac Pro’nun daha küçük boyutlu ve Appl Silicon’lu versiyonunu da geliştirmekte olduğu düşünülüyor. Bu ürünlerin çıkışı ise 2021’de gerçekleştirilecek gibi görünüyor. Yeni Mac mini, Türkiye’de 7 bin 899 TL’den başlayan fiyatlarla 17 Kasım’dan itibaren raflardaki yerini alacak.

İLGİLİ HABERLER