Teknoloji

Apple özel Mac işlemcileri geliştirmek için çalışmalara başladı

yeni macbook pro 2021 M1X apple mac

apple macApple Mac bilgisayarlarında Intel’in işlemcileri yerine kendi tasarımı olan işlemcileri kullanma konusundaki isteğini daha önce ortaya koymuştu. Şirketin bu hedef doğrultusunda şekillendirdiği “Project Kalamata” isimli girişimi 2020’de hayata geçirmesi bekleniyordu. Ancak The Oregonian’da yer alan habere göre, Apple ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan gizli bir laboratuvarda çalışmalarına başladı.

Söz konusu tesiste daha önce Intel’de görev yapmış 20’den fazla profesyonelin çalıştığı belirtilirken, işin üretim kısmını üstlenen bazı çalışanların da tesiste yer aldığı ifade edildi. Apple’ın üçüncü taraf üreticilerin çözümleri yerine kendi tasarımı olan işlemcilerini kullanarak hem maliyetleri azaltmayı hem de üretim süreçleri üzerinde daha fazla hakimiyet kurmayı amaçladığı düşünülüyor.

Apple ilk etapta Intel’in işlemcilerini özel bir uyku modu işlemcisiyle birleştirmeyi planlamıştı. Ancak son durum bu planın daha uzun vadeye yayıldığını gösteriyor. Apple tarafından verilen iş ilanları şirketin işlemci tasarımı konusunda, özelikle de tasarım doğrulaması konusunda uzman kişileri aradığını gösteriyor. Çalışmaların yürütüldüğü gizli tesisin yeri bilinmese de, kaynaklar tesisin Hillsboro ve Beaverton şehirleri arasında bir yerde olduğunu iddia ediyor.

Apple Mac için kendi işlemcisini tasarlarken bir yandan da kendisi için güç yönetimi yongası üreten Dialog Semiconductor ile arasına mesafe koyuyor. The Financial Times’a konuşan Dialog Semiconductor CEO’su Jalal Bagherli, Apple’ın siparişlerini yüzde 30 oranında azalttığını ve bu trendin 2019’da da sürmesini beklediklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER