Teknoloji

Apple LTE patentleri nedeniyle Ericsson’u mahkemeye veriyor

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple, ABD Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’ne açtığı davada Ericsson’u sahip olduğu patentler için yüksek telif ücretleri talep etmekle suçladı. Şirket söz konusu patentlerin adil, makul ve ayrım gözetmeyen bir anlayış çerçevesinde lisanslanmasının Ericsson tarafından kabul edildiğinin altını çizdi.

Apple’ın başvurusunda Ericsson’un LTE patentleri için talep ettiği telif bedellerinde LTE cihazlarının satış fiyatından yola çıktığı, ancak telif ücretinin patentli teknolojiyi barındıran yonganın fiyatından yola çıkarak belirlenmesi gerektiği belirtildi.

Apple adına Kristin Huguet tarafından yapılan açıklamada şirketin ürünlerine teknolojiyi getiren temel patentler için makul bedeller ödemeye daima hazır olduğu, ancak Ericsson ile sahip olduğu patentler konusunda makul bedeller üstünde uzlaşılamadığı için mahkemeden başka çıkar bir yol kalmadığı ifade edildi.

Cupertino merkezli şirket dava dilekçesinde Ericsson’un patentlerinin temel patent olarak değerlendirilmesi ve davanın Ericsson lehine sonuçlanması durumunda mahkemeden makul bir telif ücreti belirlemesini de talep etti. Taraflar 2008 yılında Ericsson’un pek çoğu standart-temel olarak kabul edilen patentleri için bir lisans anlaşması imzalamıştı. Söz konusu anlaşmanın süresi yakında dolacak.

İLGİLİ HABERLER