Teknoloji

Bilim adamlarına göre insanlar Apple logosunun neye benzediğini hatırlamakta zorlanıyor

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple’ın logosu tasarım uzmanları için bir başyapıt seviyesinde. Rafine ve kibar şekli, hem markayı herhangi bir kelimeye ihtiyaç duymadan yansıtıyor hem de kalite beklentisini temsil ediyor. Ancak UCLA tarafından gerçekleştirilen ve geçtiğimiz ay yayınlanan bir araştırma, insanların Apple logosunun neye benzediğini hatırlamakta zorlandığını ortaya koyuyor.

Araştırmada üniversitedeki 85 öğrenciden Apple logosunu çizmeleri istendi. Bu 85 öğrencinin yüzde 89’u logoyu herhangi bir yere bakmadan, hafızalarında kalanlarla çizdi. Hafızadan çizim yapanlar içinde Apple logosunu büyük bir hata olmadan kağıda aktaranların sayısı ise 7’de kaldı. Logoyu birebir olarak sadece tek öğrenci kopyalayabildi.

apple-logo-arastirma-cizim-110315

Öğrencilerin çizimlerine araştırmanın sonuçlarının aktarıldığı makalede de yer verildi. Söz konusu çizimlere bakıldığında, bazı öğrencilerin logonun ana hatlarını kavradığı, ancak elmadaki ısırık veya tepedeki sapların sayısı gibi detaylarda kaybolduğu görülüyor. Benzerliği kaçıran diğer öğrencilerin çizimleriyse akıllara el bombalarını veya Pepsi logosunu getiriyor.

Öğrencilerden benzer logolar içinde doğru Apple logosunu seçmeleri istendiğinde doğru cevabı verenlerin oranı ise yüzde 47’de kalıyor. Apple kullanıcıları araştırmada PC kullanıcılarına göre çok az daha avantajlı olsalar da, araştırmacılar ortada somut bir farkın olmadığını vurguluyor.

Her gün görülen Apple logosunun bu kadar kolay unutulmasını araştırmacılar “dikkatte doygunluk” başlığı altında sınıflandırıyor ve ortaya çıkan durumun “dikkatdışı unutkanlık” ile sonuçlanabileceği belirtiliyor. Logonun sadeliğinin ve sık görülmesinin de bu durumda etkiliği olduğunun altı çiziliyor.

İLGİLİ HABERLER