Teknoloji

Apple Lisa OS kodu 2018’de açık kaynak hâline gelecek

apple lisa osApple Lisa OS kodu önümüzdeki yıldan itibaren açık kaynak hâline gelecek. Böylelikle dileyen herkes kaynak kodunu indirip işletim sisteminden yararlanabilecek.

Lisa hiçbir zaman popüler bir platform olmasa da, işletim sistemi bazı Apple fanatiklerinin ve teknoloji meraklılarının kalbinde ve aklında özel bir yere sahip. Computer History Museum (Bilgisayar Tarihi Müzesi), yaptığı açıklamada kodu yakında kendisine özel bir komut ile yayınlayacağını duyurdu.

Bir Google Gruplar sayfası aracılığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İşletim sisteminin ve uygulamalarının kaynakları kurtarıldı, Unix’e çevrildi ve Disk Image Chef ile dosyalar geri döndürüldü. Şu anda yapılan işlemler Apple tarafından değerlendiriliyor. Bu sürecin tamamlanmasının ardından CHM (Computer History Museum) kodun tarihi önemini anlatan bir blog yazısı yayınlayacak. Bu yazıdan sonra Apple, 2018’de kodun yayınlanması için gerekli onayı verecek. Koddaki tek problem LisaWrite’taki kelime kontrol aracı için kullanılan Amerikan Tarihi Sözlüğü’nü barındırmayacak olması gibi görünüyor.”

Lisa’nın 1983 çıkışlı orijinal versiyonuna ulaşmak için 10 bin dolar ödemek gerekiyordu. Dolayısıyla Bilgisayar Tarihi Müzesi’nin işletim sistemini ücretsiz olarak sunmasının dikkat çekici bir hamle olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Apple Lisa OS modern işletim sistemlerine ilham verdi

Apple Lisa OS yüklü dizüstü bilgisayarı Lisa’yı da 1983’te piyasaya sürmüştü. Lisa grafiksel kullanıcı arayüzü barındıran ilk bilgisayarlardan biri olması nedeniyle bilgisayar tarihinde önemli bir yere sahip olsa da, yüksek fiyatı nedeniyle sadece 10 bin adet satmıştı. Lisa OS ise barındırdığı unsurlarla modern işletim sistemlerine ilham vermeyi başardı.

İLGİLİ HABERLER