Teknoloji

Apple Lightning portuna da suya dayanıklılık kazandırmayı düşünmüş

iphone lightningSon 1-2 nesil iPhone’da suya dayanıklılık özelliği geliyor. Ancak telefonu şarj edilirken veya diğer başka aksesuarlara bağlıyken suya düşürdüğünüzde hâlâ problem yaşayabilirsiniz. Çünkü Lightning bağlantısının ıslanması ve bunun da kısa devreye yol açması ihtimali bulunuyor.

Apple bunu engellemek için bazı yöntemler üstünde çalışıyor gibi görünüyor. Yayınlanan bir dizi patent başvurusu sayesinde bu durum ortaya çıktı. Patently Apple sitesinin dikkat çektiğine göre Apple, Lightning bağlantısının şeklini değiştirmeyi, bağlantı elemanını konik biçimli hâle getirmeyi düşünüyor. Böylelikle Lightning portunun girişi sıkıca kapatılmış olacak ve içeri su girişi mümkün olmayacak. Nispeten kolay gibi görünen bu yöntem özünde yepyeni bir bağlantı türünü de beraberinde getiriyor gibi görünüyor.

Diğer patent başvurusu ise daha karmaşık görünüyor. Telefona ya da başka bir cihaza kablo bağlandığında, vakumlu mekanizma sayesinde su sızdırmazlık sağlanıyor. Bunun gerçekleştirilmesi için cihaz içinde bir jeneratör ve pistonlara ihtiyaç var. Apple, jeneratörü cihazda titreşimler oluşturmak için bir yöntem olarak kullanmayı teklif ediyor. Bu da ilgi çekici bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

Patent başvurusundan görüntüler, Apple’ın aksesuarların da suya dayanıklı olmasını arzuladığını gösteriyor. Yani, jeneratör iPhone’un içine değil, ek suya dayanıklılığa ihtiyaç duyan aksesuarın içine yerleştirilecek. Böylelikle aksesuara bağlı telefon da su altında rahatlıkla kullanılabilecek. Başvuruda aksesuar bağlandığında telefonda gösterilecek arayüz de tanımlanıyor. Kullanıcıların vakumlu mührü etkinleştirmesi veya devre dışı bırakması için onay vermeleri gerekecek.

Suya karşı ek dayanıklılık çoğu tüketici tarafından mükemmel ve sevindirici gelişme olarak nitelendirilebilir, ancak bu konseptlerin biri ya da hepsinin gerçek ürünler olarak gelmesine kesin gözle bakmamak gerekiyor. Apple bu patentler için Eylül 2016’da başvuru yapmış. iPhone’a da o zamanlar çıkan yeni modellerle birlikte suya dayanıklılık özelliği eklenmişti. Yine de bu durum, Apple’ın teklif ettiği yenilikleri hiçbir zaman getirmeyeceği anlamına da gelmiyor. Şu an için sadece şirketin kafasında neler olduğunu anlıyoruz. Tek temennimiz, yeni bir bağlantı standardının gelmemesi olacaktır.

İLGİLİ HABERLER