Teknoloji

Apple’ın kelebek tasarımlı klavyesiyle ilgili olarak yurt dışında açılmış dava uzlaşmayla son buldu

ABD Kaliforniya’da bir federal mahkeme hakimi, Apple’ın kelebek klavye tasarımındaki sorunlarla ilgili olarak 50 milyon dolarlık bir anlaşmayı onayladı. Reuters’ın hafta sonu bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Hakimi Edward Davila, anlaşmayı değiştirme girişimini reddetti ve kararında 86.000 kişinin talepte bulunduğunu belirtti.

Bu, onarım için ödeme yapmak zorunda kalanların tazminat alacakları kişi sayısını belirliyor. Ya da en azından davanın varlığından haberdar olan ve geçen temmuz ayında ulaşılan uzlaşma anlaşmasını takip eden kişilerin sayısını işaret ediyor.

2015 ile 2019 yılları arasında, Apple’ın dizüstü bilgisayarlarında kullanılan kelebek mekanizmalı klavye tasarımı ile ilgili olarak normal kullanımda dayanıklı olmadığı gerekçesiyle dava açıldı. Birikmiş toz, hatta kırıntılar ve kir bile tuşların takılmasına veya arızalanmasına neden olabiliyordu.

Apple’ın klavyede farklı versiyonları tekrar tekrar denemesine rağmen, sorun 2019’da 16 inç MacBook Pro’yu piyasaya sürdüğü ve “makas tuş” tasarımına geri döndüğü zamana kadar çözülmedi. Bu tasarım, Apple’ın masaüstü bilgisayarları için sunduğu Magic Keyboard’da da bulunuyor. Tasarım, Apple’ın yeniden tasarlanmış 13 inç MacBook Pro’yu piyasaya sürdüğü birkaç ay sonra ürünlerinden tamamen kaldırıldı. Apple’ın anlaşması, sorun olduğuna dair kabulünü içermese de, bazı kişilere onarım masraflarını karşılamak için yurt dışında 395 dolara kadar geri ödeme yapmasına yol açacak

50 Milyon dolarlık anlaşma için son onay verildi

Bu hikayenin son pürüzü, anlaşmanın adil olmadığını savunan altı itirazcıyı içeriyordu. Bu itirazcılara göre, klavyeleri arızalanmış, ancak hiç tamir ettirmemiş olan MacBook sahipleri herhangi bir para almayacaktı veya sadece bir kez değiştirmek zorunda kalanlara sunulan 125 dolarlık teklif, onarım maliyetlerini karşılamak için yeterli değildi. Ancak Davila, itirazlarını reddetti ve sadece daha fazla para istemenin anlaşmanın onayını reddetmek için yeterli olmadığını belirtti.

Kısacası, mart ayındaki son tarihine kadar klavye parası için geçerli bir talepte bulunan herkes yakında paralarını alacak. Davanın avukatları, Girard Sharp ve Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith’ten gelen avukatlar, “müvekkillerimize parayı dağıtmayı dört gözle bekliyoruz” diye belirtti.

İLGİLİ HABERLER