Teknoloji

Apple klavye kısayollarından yararlanan uygulamalara Mac App Store kapısını kapatmayacak

Apple’ın herhangi bir evrensel kısayol tuşunu kullanan yazılımlara Mac App Store’a giriş izni vermeyeceği şeklinde haberler çıkmıştı. Ne var ki hem MacWorld hem de The Verge sitelerinin kaynaklarından aldıkları bilgilere göre böyle bir durum söz konusu değil, her şey bir yanlış anlamadan ibaret. Yani kısayol tuşlarından yararlanan uygulamalar için endişeye mahal yok.

Apple, yazılımcılara Mac App Store’da yayınlanacak uygulamalarının yeni getirilen ve bazı sistem ve kullanıcı izinlerini yasaklayan filtreleyici ve düzenleyici (sandbox) gereksinimleri karşılaması için 1 Hazirana kadar süre vermişti. Evrensel kısayol tuşlarının da bu sandbox API’ları tarafından kapsandığı kaydedildi. Yani, kullanıcılar çeşitli klavye kısayollarını kullanarak uygulamalar içinde iş görmeye devam edecek. Örneğin çeşitli Twitter uygulamalarında gördüğümüz üzere bir kısayol tuş kombinasyonunu kullanan kullanıcı yeni bir tweet girişi penceresine atlayabilecek.

Sandbox API’larında yasaklananlar arasında klavye veya herhangi bir giriş aygıtıyla yapılan girişleri takip eden uygulamalar yer alıyor. Böylelikle potansiyel zararlı yazılımların önüne geçilmek isteniyor. The Verge’ün konuştuğu, uygulamaları Mac App Store’da dağıtılan çeşitli OS X yazılımcıları yeni durumdan endişeli değil. Bu arada yeni getirilen Yazılımcı Kimliği ve Bekçisi özelliği sayesinde ikinci bir güvenlik katmanı oluşturuluyor. Sandbox API’sinin dışında kalan uygulamalar da kimliği bilinen bir yazılımcıdan geldiği sürece Mac’lerde düzgün şekilde çalışmaya devam edecek, ancak bu uygulamalar Mac App Store üzerinden dağıtılamayacak.

İlgili – MacWorld
İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER