Eğlence

Apple yapay zekâ yardımıyla Kitaplar içinde daha fazla sesli kitap sunacak

apple kitaplar sesli

Apple Kitaplar, sesli kitap dinlemeyi sevenleri memnun edecek bir özelliği sunuyor. Bir sesli kitap indirmek için arama yapanlar, üzerinde “Apple Books tarafından Seslendirilmiştir” notu bulunan birkaç kitapla karşılaşabilirler. Teknoloji devinin yapay zekâ destekli yeni dijital seslendirme hizmeti bunu mümkün hâle getiriyor. Şirket, hizmetin “bir e-kitap dosyasından yüksek kaliteli sesli kitaplar üretmek için” geliştirdiği gelişmiş konuşma sentezi teknolojisini kullandığını söylüyor.

The Guardian’ın haberine göre son aylarda Apple, projenin hayata geçirilmesi amacıyla ekip oluşturmakla ilgilenebilecek bağımsız yayıncılarla görüştü. Yazarlara, teknolojinin arkasındaki şirketin kitaplarını sesli kitaba dönüştürme masraflarını üstleneceği ve telif ücreti alacakları söylendi. Her zaman işleri gizli tutan ve gizemi koruyan Apple, görünüşe göre sürecin bu noktasında da adını belli etmedi ve iş ortaklarının gizlilik anlaşmaları imzalamasını istedi.

Apple yaptığı duyuruda, seslendirme sanatçılarını görevlendirmenin ve sesli kitap üretmenin yazarlara ve yayıncılara binlerce dolara mal olabileceğini vurguladı. Bağımsız yazarlar için, özellikle yeni başlayanlar için, bu kadar parayı ayırmak her zaman mümkün değildir. Ancak sesli kitap pazarı son yıllarda muazzam bir büyüme kaydetti. 2021’de 1,6 milyar dolarlık satış elde etti ve uzmanların pazarın 2030’a kadar 35 milyar doları aşabileceğine inandıkları belirtildi. Yazarlar eserlerinin sesli kitap versiyonlarını oluşturmayarak sadece potansiyel gelirden mahrum kalmıyor, aynı zamanda pazar hala büyürken markalarını ve takipçilerini oluşturma fırsatını da ıskalıyordu.

Teknoloji devi, dijital seslendirme teknolojisinin sesli kitap oluşturmayı daha erişilebilir hale getireceğini söyledi. Eğer proje başarılı olursa sesli kitapların geleceğini değiştirebilir. Yine de, dijital yollarla seslendirilen kitaplar yeni sayılmaz ve ilk örneklerde seslendirmeler kulağa çok robotik geldiği için dinlemesi zor oluyordu. Kanada’daki büyük bir sesli kitap yayıncısının ortak yapımcısı olan David Caron da The Guardian’a verdiği demeçte önemli bir noktaya değindi, “Anlatıcı, sesli kitap yaratmada yepyeni bir sanat yelpazesi getiriyor… Onlar bir şey yaratıyorlar. Basılı kitaptan farklı ama bu bir sanat formu olarak değer katıyor.” dedi.

Apple Kitaplar içinde sesli kitaplar oluşturmak için iki farklı ses seçeneği var

Şu anda Apple, yazarlara aralarından bir soprano ve bir bariton olmak üzere, seçim yapabilecekleri iki dijital ses sunuyor. Şirketin paylaştığı ses örneklerine göre bunlar kulağa oldukça insani geliyorlar, ancak ses klipleri kısa ve tüm sesli kitabın kalitesinin gerçek bir temsili olmayabilir.

Apple, şimdilik yalnızca romantizm ve sınırlı sayıda başka kurgu türündeki kitapları kabul ediyor. Kitapların hâlihazırda Apple Kitaplar’da mevcut, İngilizce dilinde yazılmış olması ve editoryal incelemeden geçmesi gerekiyor. Bununla birlikte şirket, yapay zekâ destekli dijital seslendirmenin kullanılabilirliğini genişletmek için çalışıyor ve yakında onu kurgusal olmayan kitapların ve kişisel gelişim kitaplarının yazarlarına sunacak. Şirket ayrıca bu türler için iki dijital ses daha yayınlayacak.

Bu özellik şu an için Apple Kitaplar’ın Türkçe sürümünde kullanılamıyor. Eğer ABD veya başka bir ülkede açılmış Apple Kimliğiniz varsa, Apple Kitaplar’a o ülke mağazasından erişebilir ve “AI narration” aramasıyla bu şekildeki sesli kitapları görüntüleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER