Manşetler

Apple kendi mobil operatör servisini test ediyor

iphone-6-inceleme-00018

Apple günün birinde sadece telefon satmakla sınırlı kalmayıp bu telefonla birlikte kullanılacak mobil şebeke hizmetini de sunabilir, en azından ABD’de. Business Insider’ın haberine göre Apple sanal mobil operatörlük servisini (MVNO) test ediyor.

Söz konusu telefon hizmeti Apple tarafından işletilecek, ancak AT&T ve Sprint gibi, ABD genelinde faaliyet gösteren mobil operatörlerin kablosuz ağ altyapıları kullanılacak.

Geçmişte Apple’ın ABD’de bu tarz bir servis sunmayı planladığı şeklinde haberler ortalıkta dolaşmıştı. Bu arada Avrupa’da da benzer hizmetin sunulmasına yönelik testlerin yapılması için anlaşmalar yapılmaya çalışıldığı da söyleniyor.

Business Insider’ın haberinde Apple’ın servisinin birden fazla mobil operatöre bağlı olacağı, böylelikle müşterilerin daha iyi kapsama alanı sunan yerlerde o servise geçiş yapabileceği söyleniyor. Sonuç olarak Apple’ın sanal operatörlük hizmetinden yararlananlar her zaman en iyi seviyede bağlantıya sahip olma imkanı bulacak.

Ne var ki, kısa vadede Apple’dan bir mobil operatörlük hizmeti beklememek gerekiyor. Business Insider, Apple’ın şu anda servisi test etse ve daha ileri aşamalara geçmeye karar verse bile, sanal operatörlük hizmetini tam anlamda başlatmasının beş veya daha fazla yıl içinde olabileceğini söylüyor. Ayrıca haberde, Apple’ın gelecek birkaç yıl içinde bu şekilde bir servisi faaliyete geçirmesinin kaçınılmaz olduğu yönünde, telekomünikasyon sektöründeki çeşitli kaynakların görüşlerine de yer veriliyor. Gelecekte bu planlarla ilgili daha fazla haber görebiliriz.

Google sanal mobil operatörlük hizmetinde Apple’ın önüne geçmiş ve geçtiğimiz aylarda Project Fi olarak adlandırdığı sanal telefon hizmetini kullanıma sunmuştu. Project Fi sadece Nexus 6 sahiplerine hizmet veriyor, Google bu şekilde kullanıcı kitlesini yönetebileceği büyüklükte tutuyor. Eğer Google ölçeklemeyi iyi şekilde yapabilirse, Project Fi diğer Android telefonlarına da açabilir. Project Fi ile birlikte Google Android deneyimini mobil operatörlerin telefonlara ekledikleri ek yazılımlar veya geciken güncellemeler olmaksızın kontrol etmesine olanak sağlıyor, kontrolün uçtan uca kendisinde kalmasını sağlıyor.

Ne var ki, Apple’ın bu açıdan pek avantaj elde edeceği bir durum yok, ne de olsa güncellemeler tamamen kendi kontrolünde, ayrıca Android’de olduğu gibi mobil operatörlerin ek yazılımlar kurması söz konusu değil. Ancak kendi operatörlük hizmetini sunmak Apple’ın iPhone’dan elde ettiği gelirin üstüne yeni gelir kalemleri eklemesine önemli oranda katkıda bulunabilir.

İLGİLİ HABERLER