Teknoloji

Apple kelebek klavye davasında uzlaşmaya vardı

apple kelebek klavye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple yakında “kelebek klavye” nedeniyle sıkıntı yaşayan MacBook sahiplerine tazminat ödemeye başlayacak. Reuters’ın haberine göre, Cupertino merkezli şirket ABD’de açılan bir grup davasında uzlaşma için 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

2015 ve 2019 yılları arasında üretilen MacBook, MacBook Pro ve MacBook Air’leri kapsayan uzlaşma çerçevesinde Apple ABD’nin Kaliforniya, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York ve Washington eyaletlerinde yaşayan ve kelebek klavye nedeniyle bilgisayarını tamire götürmek zorunda kalanlara ödeme yapacak.

Uzlaşma anlaşmasına göre, şirketin kelebek klavye tasarımında yanlış yaptığını kabul etme gibi bir sorumluluğu bulunmuyor. Şirketin satıştan sonra dört yıl boyunca ücretsiz klavye tamiri imkanı sunması gerekiyor.

Apple ilk olarak 2015’te çıkan 12 inç ekranlı MacBook’ta kelebek klavyeye yer vermişti. Şirket bunu kararlılıktan taviz vermeden daha ince dizüstü bilgisayarlar üretmek için yapsa da, tasarımın bozulmaya yatkınlığı kısa süre içinde anlaşılmıştı.

Klavyenin altına küçük bir toz kaçtığında bile tuşların sıkışmasından veya tepkiselliklerinin azalmasından şikayet edilirken, Apple da 2019’un sonlarında çıkardığı 16 inç MacBook Pro ile yeniden konvansiyonel klavyelere geçiş yapmıştı. Şirket ücretsiz tamir programları başlatsa da, kullanıcıların önemli kısmının büyük bir sorun yaşamadığını savunmuştu.

Grup davasında kullanıcı başına düşen para ise pek fazla olmayacak. Avukatların verdiği bilgiye göre, birden fazla klavye değişikliği yapanlara 395 dolar ödenecek. Bir kez tam klavye değişimi yapanlar Apple’dan 125 dolar alacak. Sadece tuş başlıklarının değişimi içinse 50 dolar ödenecek. Daha önce klavye nedeniyle sorun yaşayanlara tamir paralarını geri ödeyen şirketin yeni uzlaşmayla da sembolik paralar ödeyeceği söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER