Bilim

Apple’dan karbon ayak izini sıfırlamak için yeni hedef

apple iklim değişikliği

Apple, tıpkı diğer teknoloji şirketleri gibi, uzun süredir karbon ayak izini sıfırlamanın önemine dikkat çekiyordu. Cupertino merkezli şirket, sonunda bu konuda önemli bir taahhütte bulundu.

Apple’dan yapılan açıklamada, 2030 itibarıyla tedarik zincirindeki karbon ayak izinin sıfırlanacağı belirtildi. Bu açıklama, Apple’ın 2030’dan itibaren satacağı ürünlerin çevreye net etkisinin sıfırlanacağı anlamına geliyor.

Şirket kendi bünyesinde karbon izini iki yıl önce sıfırlamıştı. Teknoloji devi şimdi de üretim ortaklarının daha çevreci olması adına mesai harcıyor. Apple’ın çevre politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Lisa Jackson, geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda şirketin kurumsal karbon ayak izinin yüzde 70’inin tedarik zinciri kaynaklı olduğunu belirtmişti.

Apple’dan yapılan açıklamada, 2030 itibarıyla karbon salınımının yüzde 75 oranında azaltılmasının hedeflendiği, kalan yüzde 25’lik kısım için de yeni çözümler üzerinde çalışıldığı ifade edildi. Hâlihazırda Apple’ın kullandığı yenilenebilir enerjinin yüzde 80’i şirketin oluşturduğu rüzgar ve güneş santrali projelerinden geliyor.

Apple, karbon ayak izini 2019’da 4.3 milyon metre ton azalttığına dikkat çekmeyi de ihmal etmedi. Son 10 yıllık dönemde şirketin cihazlarının kullanımı için ihtiyaç duyulan ortalama enerji miktarının ise yüzde 73 oranında azaldığına dikkat çekildi.

İLGİLİ HABERLER