Teknoloji

Apple kapanış ifadesinde Samsung’u kendi dokümanıyla vurmaya çalıştı

Apple ile Samsung arasında ABD sürmekte olan duruşmada ifade süreci tamamlanıyor. Apple dün gerçekleştirdiği kapanış ifadesinde özel bir dokümandan birkaç kesit paylaştı, bunlar Samsung’u epey zorlayacak gibi görüldü. Apple’ın “kopya dokümanı” olarak adlandırdığı bu doküman Samsung çatısı altında bulunan tasarım süreci laboratuvarından elde edilmiş ve yazının içinde de göreceğiniz şekilde ekran görüntüleri barındırıyor. Dokümanın büyük bir bölümünde birinci nesil iPhone ile birinci nesil Galaxy akıllı telefonunun yan yana karşılaştırıldığı görüntüler yer alıyor, iPhone tasarımının Samsung telefon tasarımına ne gibi etkilere bulunabileceğinin ipuçları veriliyor.

Apple avukatı Harold McElhinny Apple ifadesinin tamamlanması sırasında söz aldı; tanıklıkların hatalı olabileceğini, bunların iyi niyetle yapılabileceğini söyledi. Bir duruşmada sergilenen şeylerin daima bir amaç için yaratıldığını, kafa karıştırabileceğini, yanlış yola sürükleyebileceğini kaydetti. Tarihsel dokümanların ise her zaman doğrunun yattığı yer olduğunu kaydetti ve bu şekilde Samsung’un dahili dokümanlarını işaret etti.

Apple, Samsung’un Android versiyonunda, sunulan ikonların köşelerinin kavisli yapılması gibi iPhone benzeri unsurların bulunduğunu çeşitli örneklerle dile getirilmişti. İfade sonlandırılırken başvurulan doküman ise jürinin kararında önemli bir rol oynayabilir gibi görünüyor. McElhinny’nin söylediğine göre Samsung ekibi iPhone’u eline aldı ve bu telefonun tüm özelliklerini en küçük detayına göre kopyaladı. Apple’ın iddiasına göre, tasarım için ayrılan kritik değerdeki üç ay içinde Samsung Apple’ın dört yıllık yatırımının çekirdek kısmını herhangi bir risk almadan kopyaladı.

Öte yandan McElhinny’nin söylediğine göre, Apple Samsung’un ürünü kopyaladığı iddiasını kanıtlamak için Phil Schiller ve Scott Forstall gibi üst düzey yöneticilerin tanıklığına başvurmaktan da geri durmamıştı. Buna karşın Samsung Apple’ın getirdikleriyle aynı seviyede yöneticilerini duruşma salonuna çağırmamıştı. Bunun arkasında Samsung’un yöneticilerinin temel olarak Güney Kore’de ikamet etmesinin rolü olabilir, ancak bu konu hakkında şimdiye kadar herhangi bir yorum yapılmadı.

Apple ile Samsung’un ABD davası geçmişe yönelik detayların ortaya çıkması bakımından oldukça yararlı bir duruşma oldu. Bir veya her iki tarafın da dava sonucunda milyon dolarlarca ceza alması muhtemel. Çıkan sonuç sadece ABD değil, dünya akıllı telefon pazarının gidişatını da etkileyecek. Davayla ilgili gelişmeleri daha önce olduğu gibi aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili >> CNET

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER