Bilim

Apple kalp pilleri için risk teşkil eden cihazların listesini yayınladı

apple watch series 6 inceleme kalp

Apple, kalp pilleri ve implante edilmiş defibrilatörler gibi tıbbi cihazlardan “güvenli bir mesafede” tutulması gerektiğini belirttiği ürünlerin listesini yayınladı. Yayınlanan listede iPhone 12 modelleri, Watch ve MacBook Pro da var.

Birçok tüketici elektroniği cihazı, tıbbi cihazlarla girişimde bulunabilecek mıknatıslar gibi çeşitli bileşenler içerir. Belirli koşullar altında, mıknatıslar ve elektromanyetik alanlar tıbbi aygıtlarda manyetik girişime neden olabilir. Şirketin de örnek verdiği gibi, implante edilebilir kalp pili ve defibrilatör gibi tıbbi aygıtlar, yakın temas halindeyken mıknatıslara ve telsizlere yanıt veren sensörler içerebilir.

Apple, bu tür tıbbi aygıtlarla olası etkileşimleri önlemek için Apple ürünü ile tıbbi aygıt arasında güvenli bir mesafenin bulunması gerektiğini belirtiyor. Bu mesafenin en az 15 cm olmazı, eğer cihaz kablosuz şarj özelliğine sahipse, en düşük mesafenin 30 cm olması gerektiği belirtiliyor.

Apple, listede de yer alan Apple Watch ürünü için kalp odaklı çeşitli özellikler sunuyor. Bazı Watch modelleri kalp atışını oluşturan elektrik sinyallerinin zamanlamasını ve gücünü kaydeden bir elektrokardiyogram testini gerçekleştirebiliyor. Yayınlanan bilgilendirme notunda ise bu ürünlerin tıbbi aygıtlarla belirli mesafede kullanılması gerektiği belirtiliyor. Ancak Apple Watch’ların bilekte kullanıldığı ve bileğin de kalpten tavsiye edilen mesafeye göre çok uzakta olduğu göz önünde bulundurulduğunda, endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor.

Her ne olursa olsun, şirketin de belirttiği gibi, “Apple ürününüzün tıbbi aygıtınızda girişime neden olduğundan şüpheleniyorsanız Apple ürününüzü kullanmayı bırakıp doktorunuza ve tıbbi aygıtınızın üreticisine danışmanız” yerinde olacaktır.

Samsung ve Huawei gibi diğer üreticiler de bazı ürünleri için benzer yönergeleri daha önce yayınlamıştı.

BBC’nin belirttiğine göre, aynı destek sayfasının daha önce yayınlanmış olan bir versiyonu sadece iPhone 12 modelleriyle ilgiliydi. Apple, “bu modellerin, tıbbi aygıtlarda manyetik olarak girişime yol açma konusunda önceki iPhone modellerine göre daha büyük bir risk oluşturması beklenmediğini” dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER