Teknoloji

Apple kablosuz ağ üzerinden mesajlaşma ile ilgili patent davasını kaybetti

apple-imessage-iphone-ipad-211114

Mobile Telecommunications Technologies adlı bir şirket geçtiğimiz yıl Apple’ı mahkemeye vermişti. Şirketin gerekçesi Apple’ın aralarında akıllı telefon, tablet gibi cihazlarının da bulunduğu Wi-Fi özellikli, iMessage, emoji ve takvim davetleri gibi hizmetler sunan ürünlerinin 1990’ların ikinci yarısında kendisine verilen toplam altı patenti ihlâl etmesiydi.

Doğu Teksas Bölge Mahkemesinin sekiz kişilik jürisi Apple’ın söz konusu altı patentten beşini ihlâl ettiğine karar verdi. Bununla birlikte Cupertino şirketinin emoji’lerin Teksas merkezli şirketin patentlerini ihlâl etmediği şeklindeki savunmasına ikna oldu ve bu altıncı patentle ilgili iddiaları geri çevirdi.

MTel’in avukatı Deron Dacus, Apple’ın diğerlerinin katkılarını onaylamayı reddettiğini, bu davanın da adaletle ilgili olduğunu kaydetti. Cupertino şirketinin doğan zararlardan ötürü 237.2 milyon dolar veya diğer bir deyişle cihaz başına yaklaşık 1 dolar ödemesine karar verildi.

Apple patentlerin kayıt ettirildiği sırada herhangi bir yeniliği kapsamadığını, bu nedenle herhangi bir ihlâlin söz konusu olmadığını öne sürmüştü. Ne var ki, iPhone üreticisi uzlaşma için en fazla 1 milyon dolar ödemeye hazır olduğunu da belirtmişti.

Apple bundan yaklaşık bir ay önce Hawaii merkezli bir şirket tarafından da benzer konulu bir davada yenilgiye uğratılmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER